Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
  • Начало /
  • Новини /
  • Вградена мивка или мивка за монтаж над плот ? Различия, мнения и съвети

Вградена мивка или мивка за монтаж над плот ? Различия, мнения и съвети

18 май 2022
Вградена мивка или мивка за монтаж над плот ? Различия, мнения и съвети

Изборът на правилната мивка е много важен. Правилно проектирана и изработена с качествени материали, тя със сигурност ще улесни работата в кухнята. Мивките могат да бъдат разделени на различни видове въз основа на метода на монтаж, наред с други неща. В тази статия правим разлика между мивка за вграждане и мивка за монтаж над плот. Кое да изберете?

Монтажът на кухненската мивка влияе не само на последващото й използване, но и на естетическата й стойност. Въпреки че е последният етап от историята, трябва да се вземе предвид от самото начало. Защо? Начинът на монтаж на мивката диктува до известна степен и оформлението на кухнята, тоест избора на основен шкаф или плот, в който ще бъде монтирана мивката.

МОНТАЖ НА МИВКА ВЪРХУ ШКАФ - СТРУВА ЛИ СИ?

Мивките, които се монтират отгоре, са базирани на кухненски шкаф. Широките им ръбове осигуряват стабилна опора за ръбовете на шкафа. Традиционните модели на приложение се адаптират към размера на кухненските шкафове, или обратното - основният шкаф се адаптира към избраната мивка. Изпъкналите ръбове на мивката могат да представляват известна трудност, например да поддържат мивката чиста. В тази област често се събират мръсотия или трохи. За мнозина естетическите проблеми на такова решение също могат да бъдат проблем. Мивка, стърчаща далеч отвъд плота, не винаги придава чар на кухненския интериор.

МОНТАЖ НА МИВКАТА ВЪРХУ ШКАФА

Въпреки това, мивката, поставена върху основния шкаф, има много предимства, на първо място е лесна за сглобяване. Струва си да се отбележи, че не са необходими специални устройства под формата на бормашина или прободен трион. Следователно инсталирането на кухненска мивка не би трябвало да е проблем, дори и за тези, които не са толкова ентусиазирани.

За да направите правилния избор на мивка, поставена върху основния шкаф, трябва да се обърне специално внимание на това дали избраният модел има извит заден ръб, който предотвратява навлизането на вода извън основния шкаф. За правилното уплътняване и стабилизиране на мивката трябва да се монтира и специална уплътнителна лента между мивката и основния шкаф.

МИВКА ЗА ВГРАЖДАНЕ ПОД ПЛОТ

Вградените мивки се предлагат в дизайн с 1, 1,5 и 2 корита. Най-популярното решение е 2-камерна вградена мивка. Отделните модели са оборудвани и с практичен отцедник. Мивките за вграждане се закрепват към кухненските плотове по два начина. И двете изискват прорез с подходящ размер на отвора в плота. Първият, класически начин за инсталиране на вградена мивка е да фиксирате мивката по такъв начин, че краищата й да стърчат точно над височината на работния плот. Този тип монтаж е възможен във всички плотове, независимо от материала, от който са изработени. Просто трябва да запомните да предпазите вътрешните ръбове на вдлъбнатината в работния плот от влага. За целта би било достатъчно да използвате силикон за санитарната зона.

Закупеният комплект трябва да се доставя с инструкции за сглобяване и шаблон, така че дупката в плота да може да бъде прецизно изрязана. Също така си струва да използвате видеоклиповете с инструкции, налични в Интернет, благодарение на които можете да инсталирате мивката и други елементи стъпка по стъпка.

МОНТАЖ НА НИВО НА МИВКА С РАБОТНИЯ ПЛОТ

Вторият начин за монтиране на вградена мивка, малко по-труден, е монтирането на мивката наравно с плота, което този път трябва да бъде поверено на професионалист. В този случай повърхността на плота и мивката ще бъдат на едно ниво. За да се постигне този ефект, работният плот трябва да бъде предварително фрезован, което не е възможно при всички видове кухненски плотове. Монтирането на мивката по този начин със сигурност е по-сложно и изисква използването на няколко специални инструмента, но крайният резултат си заслужава. Единна повърхност, образуваща плот и мивка, гарантира стилен визуален ефект и комфорт при работа. Мръсотията, трохите или водата могат да бъдат изтрити от работния плот наведнъж.

ПОДПЛОТОВА МИВКА

Има и опция за монтаж на мивка под обикновен плот. Както при предишния монтаж, не е възможно да се монтират в ламинат и дървени плотове, които не са устойчиви на продължителен контакт с влага. Ефектът има много естетически и практически предимства. Той се вписва особено добре в модерния, минималистичен интериор. Това решение също си струва да се повери на професионалист, тъй като е малко сложно и изисква правилно довършване на плота.

Независимо от избрания метод на монтаж, във всяка кухня е важно мивката да е издръжлива и устойчива и следователно да изпълнява своята функция. Поради тази причина си струва да изберете модел, който отговаря на горните критерии и ще гарантира комфорт в продължение на много години. Разнообразието от цветове и материали, от които са изработени мивките, дава възможност да се персонализира мивката за взаимодействие с други елементи от кухненското оборудване. Такава възможност дават гранитни мивки, изработени от висококачествени материали предлагани от Нас, които са устойчиви на надраскване, механични повреди и високи температури. Широката гама от модели ви позволява да адаптирате мивката към собствените си нужди и да обзаведете кухнята по интересен и преди всичко практичен начин. Елегантните модели на мивки Твоят Стил привличат вниманието със своята простота и качество на изработка. С наличните смесители, перфектният комплект може да бъде сглобен за всяка кухня.