Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Удобна мивка - какво да търсите при избора на мивка за кухнята?

5 юли 2021
Удобна мивка - какво да търсите при избора на мивка за кухнята?

УДОБНА МИВКА В МАЛКА КУХНЯ

 
Малка кухня е най-трудното помещение за подреждане. В малко пространство трябва да поберете цялото необходимо оборудване и в същото време да ги подредите по практически начин. Ограниченото пространство означава, че трябва да се борите за всеки сантиметър и да намерите компромис. Такива са малките кухненски мивки. Този термин се използва за описване на еднокамерни и еднокамерни модели. Модели на мивки, които са посветени на малки кухни, са Рига, Милано, Ибиса, Осло. В същото време най-малко място в малка кухня ще заемат кръгли мивки, т.е. Женева и Барселона. Те могат да бъдат монтирани в шкафове 40-45 сантиметра. По-големите еднокамерни модели, като Прага, ще се поберат в 60-сантиметров шкаф.
 
Въпреки малкия си размер, еднокамерните мивки се характеризират с висока функционалност. Най-удобните модели мивки са тези многофункционални, т.е.оборудвани с дренаж. Трябва обаче да се помни, че в случай на къс работен плот е по-добре да изберете модел без него или да поставите ъглова мивка, което ви позволява да спестите място в кухнята. Функцията тава за капе може да бъде заменена от сгъваема сушилня или подложка за сушене.
 

КОЛКО ГОЛЯМА МИВКА ТРЯБВА ВЪВ ВАШАТА КУХНЯ?

 
Размерът на мивката е индивидуален въпрос. Трудно е да се посочи най-добрия, тъй като всяко домакинство има различни нужди, навици и възможности. Стандартният избор е мивка за 60 см шкаф, с обща ширина 48-50 см. Този размер на мивката обаче не винаги работи. Както вече споменахме, в малка кухня най-удобното решение ще бъде еднокамерната мивка. Той ще осигури комфорт при работа, ще бъде практичен и в същото време няма да заема много място. Малка мивка също ще работи добре в единична кухня или такава, в която чиниите се мият основно с миялна машина. От друга страна, струва си да изберете голяма мивка, ако кухнята е голяма или не планирате да инсталирате съдомиялна машина в нея. Хората, които много харесват и готвят, също ще бъдат доволни от голямата мивка. В техните кухни са идеални двукамерни мивки като моделите Bergen или Copenhagen. Когато търсите компромисно решение, можете да изберете 1,5-камерни мивки, т.е. такива с една основна камера и втора, по-малка, спомагателна.
 

КОЙ МИВКА ЩЕ БЪДЕ НАЙ-ДОБРИЯТ?

 
В допълнение към размера на мивката, удобството за нейното използване се влияе от материала, от който е направена мивката. Тук изборът е широк. Мивките от неръждаема стомана все още са най-популярни. Големият интерес към тях се влияе преди всичко от цената и богат избор от модели. За съжаление тези мивки не могат да се похвалят с висока естетика или издръжливост, по-големи от мивките, направени от други материали. Ето защо по тях много бързо се появяват малки драскотини, които не могат да бъдат отстранени. Стоманените мивки също са застрашени от грозни петна и варовик. Необходима е отнемаща време поддръжка, за да се избегнат. Гранитните мивки се почистват много по-лесно. Те се отличават с висока издръжливост и надеждност. Поради факта, че се предлагат в различни дизайни, форми и модели, естетическата им стойност също е на високо ниво. Гранитните мивки ще се поберат както в стилизирани, така и в модерни кухненски интериори.
 

КЪДЕ ДА ИНСТАЛИРАМЕ КУХНЯТА В КУХНЯТА?

 
Златното правило за удобство в кухнята е използването на т.нар работещ триъгълник. Според него мивката трябва да бъде монтирана между печката и хладилника. Също така е важно да се спазват подходящи разстояния между устройствата. Мивката от хладилника трябва да е на 120-210 см и на 90-210 см от фурната. Ако малка кухня не позволява такива разстояния, можете да се съсредоточите върху линейно подреждане на мебели и уреди. Когато залагате на него, не забравяйте да не поставяте печката и мивката в непосредствена близост, защото това може да представлява заплаха. Ще научите къде да инсталирате мивката, за да можете да се насладите на нейната практичност и безопасност при използване в нашето ръководство: Къде да поставите мивката в кухнята? Съвети за интериорен дизайнер.
 
Удобната мивка е мечта на всяка дама от къщата. Противно на външния вид, не е лесно да го намерите. Това се дължи на факта, че много фактори влияят на удобството при използване на това оборудване. Тук има значение не само размерът на мивката, но и броят на камерите, мястото на нейното поставяне, височината, на която ще бъдат монтирани камерите, простотата на почистване, местоположението на отводнителя (това е особено важно при избора на мивка за левичари) и материал за производство. Подробни ръководства за това как да изберете правилния параметър на мивка за вашите нужди можете да намерите в нашия блог.