Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Свързване на вик и канализация в кухнята - как да го направите?

21 юни 2024
Свързване на вик и канализация в кухнята - как да го направите?
 

ВИДОПРОВОД. КАНАЛИЗАЦИОННА ИНСТАЛАЦИЯ – КОГА ДА ПЛАНИРАМЕ?

Водопроводната и канализационната мрежа трябва да се планира възможно най-скоро. Въпреки че е невидим за окото, той осигурява комфорт при ежедневно използване на кухнята. Ако работи правилно, той е тих, безотказен и без мирис. Благодарение на него можете да се насладите на чиста и течаща вода в кухнята, както и на изхвърляне на канализацията, без да се отделя неприятна миризма.
 
Най-доброто време за планиране на водоснабдителната и канализационната инсталация е при разработването на плана за развитие на кухнята. След това можете да определите къде ще бъдат поставени мивката, съдомиялната машина и други елементи от кухнята. Следователно планът лесно ще посочи мястото, където трябва да се доставя вода.
 
Предварителното планиране на водопроводната инсталация също ще ви помогне да избегнете проблеми. Какво? На първо място, планирайте местоположението на мивката или съдомиялната машина на места с ограничени технически възможности. На етапа на създаване на плана за развитие ще бъде лесно да преместите това оборудване на друго удобно място, без да се налага да разбивате пода или стените, за да влачите инсталациите.
 

КАК ДА ПЛАНИРАТЕ ВАШАТА ВИК И КАНАЛИЗАЦИОННА СИСТЕМА?

Планирането на водопровода и канализацията за кухнята не трябва да се извършва до сантиметър. Връзките, гайките и клапаните ще гарантират, че всичко е стегнато и на правилното място. Това обаче не означава, че водата трябва да се доставя навсякъде. Препоръчителното решение е да планирате монтажа и да поставите кухненските шкафове така, че превключвателят и сифонът да не са между шкафовете, а зад шкафа с мивката. Благодарение на това клапите, тръбите и сифоните могат лесно да се скрият, запазвайки високата естетика на кухнята. Поставянето на връзките в шкафа на мивката също ще улесни достъпа до инсталацията, напр.
 

КОЛКО ВРЪЗКИ ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВЯТ?

Доскоро в кухнята имаше само една връзка – към мивката. Днес в интериора на кухнята можете да намерите съдомиялна машина или пералня толкова често, колкото и мивка. Тези устройства също се нуждаят от връзки. Струва си да ги поемете под контрол, дори ако не планирате да ги включите в първия етап от подреждането на кухнята. Също така е добра идея да осигурите водоснабдяване в близост до хладилника. Модерните модели са оборудвани с ледогенератор, а ако искате да го използвате, е необходимо водоснабдяване. Последващото разширяване на санитарната инсталация е проблематично и скъпо.
 

КАКВИ ВРЪЗКИ ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВЯТ?

При мивката е необходимо да има прием на топла и студена вода, завършен с кухненски кран. Връзката трябва да бъде направена на височина около 60 см от пода, в централната част на шкафа.
 

ОТ КАКВО СА ИЗРАБОТЕНИ ВОДИТЕЛНИТЕ И КАНАЛИЗАЦИОННИТЕ СИСТЕМИ?

Водната инсталация се състои от медни или пластмасови тръби. Прокарват се по пода, особено ако съдомиялната и мивката са разположени на кухненския остров. Винаги се уверявайте, че тръбите са насочени по възможно най-краткия път с щранг или разпределител до точката на водозахранване. Ако искате да елиминирате риска от изтичане, връзката трябва да бъде направена от една тръба.
 
При канализацията в кухнята се уверете, че има минимален наклон от 5 градуса. Благодарение на това всички остатъци, изхвърлени в канала, ще могат да изтичат спокойно.