Социални Мрежи
Каталог

Скандинавски стил в банята - Идеи и аранжировки

16 февруари 2024
Скандинавски стил в банята - Идеи и аранжировки

Ако не знаете какво характеризира скандинавския стил в дизайна на банята, ето няколко съвета. Това е стил, характеризиращ се с ярки цветове, дърво, минимализъм и невероятна функционалност. Ако търсите такива решения за вашата баня, този стил е идеален за вас. Комбинацията от светли цветове и керамика с дърво създава невероятен ефект. Допълнително предимство на тази комбинация е "затоплянето" на студени, светли цветове чрез дървени аксесоари. Всеки, който харесва простотата и класическите, геометрични форми, ще намери всичко, което очаква от декор на стая в този стил.

Въведение в структурата на скандинавския стил

Както вече споменахме, скандинавската баня се състои от светли цветове и дърво. Въпреки че стиловите характеристики биха изисквали дърво вместо плочки, повечето заменят това изискване с подобни на дърво плочки, какъвто е случаят с подовите настилки. Тъй като банята е мястото, където водата играе основна роля, това е оптимално и със сигурност по-трайно решение. Друго нещо са стените. Макар и еднакво изложен на влага, главно от издигаща се пара. Въпреки това, ако е правилно защитен, той със сигурност ще краси вашата баня дълги години. Такава дървена стена също може да бъде умишлено обработена с длето. Вдлъбнатините и пукнатините, които ще бъдат създадени по този начин, са много характерни за скандинавския стил на интериорен дизайн. Други елементи, като ваната или душ кабината, трябва да са светли, за да пасват перфектно на цветовете на дървото. Това ще ги направи по-уютни и по-малко студени.

Мебели за баня в скандинавски стил

В зависимост от размера на банята и съответно колко ярки елементи сме поставили в нея, избираме дървени облицовки и мебели. Ако сме избрали висока яркост, тя може да бъде разчупена с дървена мебел и огледало с дървена рамка. Всеки елемент от масивно дърво трябва да бъде покрит със защитен лак. Не е задължително самите мебели да са типични за "баня". Нека наподобява бюро или скрин – ще добави много от този стил в стаята. От своя страна за козметика или други аксесоари за баня можете да изберете дървени прибори.
 
Ако масивното дърво е твърде скъпо, струва си да помислите за мебели, стилизирани като старо дърво. Със сигурност няма да наруши по никакъв начин аранжировката и ще спести бюджета ни.
 
Плетени кошници, внимателно подбрани фитинги, нелъскави лампи, висящи на кабел (в случай на висока баня) - всичко това също се вписва в скандинавския стил. Ако имате нужда от седалка в банята, нека това е табуретка от дърво, с леко захабена, повредена текстура.
 

Каква светлина в скандинавска баня

На първо място, нищо не трябва да му "пречи". Естествената светлина трябва да влиза свободно в стаята и да не се ограничава от елементи, поставени на перваза на прозореца. Също така си струва да се откажете от завесите. Лека ролетна щора обаче ще пасне идеално в този случай.
 
Всички изкуствени осветителни тела трябва да бъдат възможно най-прости на външен вид. Никакви "изискани" елементи в този тип баня няма да свършат работа тук и само ще развалят ефекта. Най-простите полилеи, стенни лампи и огледално осветление ще допълнят стила на банята. Във висока баня прост полилей на дълъг черен кабел ще бъде идеален. Въпреки това, при ниски тавани, гореспоменатите стенни лампи или имитация на фенери ще работят перфектно.
 

Само дърво?

Е, не. Естественият камък също е показател за скандинавския стил. Гранита е едни от най-разпознаваемите камъни, които могат да бъдат намерени в естествената среда на Скандинавия. В допълнение, каменната мозайка или декорация е идеално решение да подчертаем стила на нашата баня. Производителите на керамични плочки предлагат много предложения в тази област, които имитират естествени скали.
 
Друг начин да подчертаем нашата скандинавска баня е тухлата – необработена или варосана. Този елемент може да се получи и от имитацията на керамичните плочки, направени в тази форма.
 
Ако банята е малка или без прозорец, струва си да изберете стомана и стъкло. И двата елемента попадат в категориите минимализъм и простота. Освен това визуално увеличават банята. Това могат да бъдат сапунерки, дръжки - всичко това е направено във възможно най-простата и най-добра геометрична форма.
 
Скандинавският стил е преди всичко простота. Ъгловати форми, прави линии, естествена красота. Скандинавският стил може да има няколко варианта – много хладен и суров или топъл и уютен. Когато създавате този тип баня, можете да намерите много универсални елементи, които могат да се впишат в много стилове. Благодарение на това, ако ви омръзне този тип аранжировка, лесно можете да я смените с друга. Аксесоарите също имат одеяло.
 
Друг пример е комбинирането на черно с ярка подредба. Тази комбинация излъчва много силен скандинавски стил. Същото важи и за съчетаването на различни текстури - гладка с грапава.
 
С една дума, скандинавският стил е вдъхновен преди всичко от природата и всичко най-добро в нея.