Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Създаване на малка кухня в жилищен блок

29 декември 2021
Създаване на малка кухня в жилищен блок

В малка кухня в жилищен блок няма как да сбъркате в обзавеждането. Всеки от тях намалява ергономичността и функционалността на интериора, поради което е необходимо да се направи проект на кухнята в жилищния блок и стриктно да се придържа към него.

ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩИЯ СТИЛ ЗА МАЛКА КУХНЯ

Започнете да изготвяте интериорния план, като изберете подходящия стил, който искате да използвате за кухнята в студиото. За малки интериори се препоръчват стилове, базирани на светли цветове и светли свободно стоящи мебели. Такива решения се срещат например в провансалски или скандинавски стил. Минималистична кухня също е добра идея. Избягвайте селски или модерен интериор.

КОИ МЕБЕЛИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА КУХНЯ В ЖИЛИЩНИЯ БЛОК?

В малка кухня в блока е най-добре да избягвате шкафове с плоски, еднакви фронтове, които достигат до тавана. Мебелите с вградени домакински уреди изглеждат неудобни дори в малки стаи. Такава конструкция помага за визуално намаляване на пространството. Ето защо е най-добре да изберете ниски, ажурни и остъклени мебели. За да се възползвате максимално от интериора, е добре да използвате кухненски шкафове с щори, ролетни щори и плъзгащи се капаци.

Когато избирате мебели за малка кухня в жилищен блок, първата идея често е да се направи без излишни елементи. Така се възприемат горните шкафове. И докато вградените кухни без стенни модули са много популярни в момента, това няма да работи в малки интериори. Премахването на стенните шкафове ще премахне допълнителното място за съхранение и ще ви принуди да държите кухненските аксесоари на кухненския плот. Това ще превърне кухнята в разхвърляно пространство, което ще изглежда като завинаги безпорядък.

КОЙ КУХНЕНСКИ ПЛОТ ЗА МАЛКА КУХНЯ?

В много малки кухни си струва да използвате по-широк 80 см работен плот. Това означава, че на стената може да се създаде 20 см допълнително място за съхранение на готови кухненски уреди. Предимството на по-широкия кухненски плот е и фактът, че можете да закупите мивка за 80 см шкаф. Широката и дълбока мивка увеличава комфорта при работа и улеснява скриването на мръсни съдове.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЕСТЕТИЧНИ И ПРАКТИЧНИ АКСЕСОАРИ

Голямо количество допълнителни декорации не е най-добрата идея при настройването на малка кухня. Натрупването им ще направи вътрешното пространство да изглежда тясно и претрупано. Много по-добре е да въведете декорации в кухнята, които са едновременно естетически и практични. В тази област са подходящи например дозатори за измиващ препарат, кафе машини или тостери във футуристичен корпус или оригинални контейнери за подправки.

Трябва също да се спомене, че тези декорации не трябва да се поставят върху кухненския плот. Най-добре е да ги окачите на стените или на тавана.

УСТРОЙСТВАТА, КОИТО ИЗПОЛЗВАТЕ, СА ВАЖНИ

Никоя кухня не може без хладилник, печка или мивка. Въпреки това, в малка кухня трябва да се правят компромиси. Ако ви липсва място, помислете дали имате нужда от всички уреди в кухнята, като съдомиялна. Може би е по-добре да го замените с голяма мивка с две корита или с отцедник. Ако обаче решите да монтирате и двете устройства, изберете по-малките размери, Тесни съдомиялни и мивки с отделение без отцедник.

Когато аранжирате малка кухня, помислете за използването на домакински уреди 2 в 1, тоест печка с фурна. Освен това помислете внимателно какви функции искате да имат. Ако основната ви употреба на функцията грил е във фурната, по-добре е да закупите свободно стояща скара, която може да се съхранява в шкафа, когато не се използва. Ако основно се храните извън дома, купете печка с два котлона, а не с четири котлонаи. Такива решения спестяват няколко ценни сантиметра в малка кухня.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ОСВЕТЛЕНИЕТО

Ако имате прозорец в малка кухня в жилищен блок, значи сте в удобна позиция. Това ви дава достъп до естествена светлина. Дизайнът на кухнята в жилищния блок трябва да гарантира, че прозорецът остава чист и не е покрит от шкаф.

В кухня без прозорец трябва да се осигури достатъчно изкуствено осветление. Добавете допълнителни халогенни лампи към основната светлина, които ще осветят още повече работната зона.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ УМНИ РЕШЕНИЯ ЗА МАЛКИ КУХНИ

В малка кухня не бива да правите без хитри решения. Те дават възможност да се използва всеки сантиметър пространство и съответно да се организира интериорът.

За да спечелите допълнително място за съхранение, си струва да инвестирате в шкафове с интелигентни рафтове и въртящи се стелажни системи, товарни чекмеджета и издърпващи се работни плотове. Трикове за настройка могат да се използват и при подреждането на трапезария, например вместо традиционна маса, можете да разширите перваза на прозореца и по този начин да се използва като кът за хранене.

Декоративните елементи в много малка кухня, като хербарий, могат да бъдат поставени във висяща форма, вместо да стоят на плот, или като се монтират саксии на тавана.