Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
  • Начало /
  • Новини /
  • Разпределението на контактите в кухнята: къде, колко и как да ги скриете

Разпределението на контактите в кухнята: къде, колко и как да ги скриете

18 юни 2021
Разпределението на контактите в кухнята: къде, колко и как да ги скриете

Електричеството в кухнята, по-точно кабелите, обикновено се монтират под мазилката или други стенни покрития. Поради тази причина трябва да помислите за разпределението на контактите при изграждането или ремонта на къщата. Това е най-доброто време да разберете броя на изходите, тяхната височина и как те трябва да бъдат скрити.

КОЛКО МОЩНОСТИ ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАНИРАТ В КУХНЯТА?

Първият и основен въпрос при планирането на разпределението на гнездата в кухнята е техният брой. За да отговорите на въпроса колко гнезда са необходими в кухнята, препоръчително е да направите списък с по-големите вградени уреди като хладилник, фурна или съдомиялна машина и да помислите кои малки домакински уреди се използват ежедневно. На практика винаги е по-добре да имате повече сокети, отколкото първоначално е изчислено от списъка. Въпреки това, така че контактите в кухнята да не заемат цялото свободно пространство, те биха могли да бъдат слепени заедно и да бъде поставена лента за контакти. Това опростява електричеството в кухнята и подобрява външния вид.

КЛЮЧ ЗА СВЕТЛО В КУХНЯТА

Оформлението на електрическата система в кухнята трябва да започне с мястото, където трябва да се поставят ключовете за осветление. Тук правилата са прости. Главният превключвател на светлината (светлината отгоре) трябва да е на входната врата отстрани на дръжката на вратата на височина 140 см и на разстояние около. 15 см от вратата. Това разположение позволява удобно включване и изключване на основната светлина. В кухнята, където е необходима допълнителна светлина над кухненския плот, трябва да има отделен превключвател за това допълнително осветление. Най-добре, когато е близо до плота.

НА КАКВА ВИСОЧИНА ТРЯБВА ДА БЪДАТ КОМПЛЕКТИТЕ В КУХНЯТА?

Друго нещо е височината на електрическите контакти. Това до голяма степен зависи от устройствата, които ще бъдат включени в контакта. Основата на планирането е да поставите гнездата възможно най-близо до мястото на инсталацията на устройството. Най-добре е електрическите контакти да се разпределят зад съседен килер. Това означава, че кухненският уред може лесно да бъде притиснат до стената. Ето защо се препоръчва:

Гнездото зад хладилника трябва да е на поне 30 см над пода, но не по-високо от 100 см над пода. Предпазва ги от евентуално наводнение;
Гнездото зад фурната, съдомиялната или пералната машина трябва да се постави на височина от 30 до 50 см над пода;
Гнездото за домакинската аспираторна качулка трябва да се постави над съседния шкаф на стената или вътре в корпуса на аспиратора;
Гнездата за вградени устройства трябва да бъдат на същата височина, на която ще бъдат поставени устройствата.

СОКЕТ В РАБОТНИЯ КУХНЕНСКИ ПЛОТ

В кухнята се нуждаете и от контакти за свързване на преносими устройства. Гнездата за малки домакински уреди обикновено се намират над или в кухненския плот. Препоръчително е да има поне два електрически контакта над кухненския плот. Въпреки това би било идеално, ако имате общо четири гнезда, по два на всеки край на работния плот. Гнездата над кухненския плот трябва да са на височина 100-120 см от пода. Алтернатива на това са гнездата, които се инсталират в работния плот. Освен това те могат да се монтират и в изтеглящи се или вградени ленти за основен шкаф.

КЪДЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПОЛОЖЯТ ЧУКЕТИТЕ В КУХНЯТА?

Гнездата в кухнята не трябва да се поставят на места, където има риск да ги залеете с вода. Няма подробни правила за разстоянието между електрическия контакт и водоизточника в кухнята. Експертите обаче съветват да поддържате гнездата на безопасно разстояние от около два фута от мивката. За да се повиши безопасността, в кухнята трябва да се монтират гнезда с предпазна клапа срещу пръски.

ЧУЖЕТА В КУХНЯТА: ОБЗАВЕЖДАНЕ И ДИЗАЙН

Кухненското оборудване не трябва да бъде скучно и безвкусно. Днес производителите на контакти предлагат контакти в много различни цветове и дизайн, подходящи за различни заведения. Уникалният дизайн позволява да се скрият контактите в кухнята или, напротив - да се направи интересен декоративен елемент от тях. В момента гнезда с рамки от стъкло, дърво и алуминий са много популярни. Цените им обаче не са точно ниски. За дизайнерски парчета можете да платите до 100 евро на брой.

ИДЕИ ЗА КАК ДА СКРИТЕ МОЩНОСТТА В КУХНЯТА
Минимализмът в кухнята означаваше, че разпределението на контактите винаги е било внимателно планирано и че човек се опитва да ги скрие ефективно. Най-често контактите са скрити в кухненските шкафове. Това обаче не е единственото решение. На нашата дъска Pinterest със заглавие Гнезда в кухнята: Съвети ще намерите идеи как да инсталирате гнезда в основния шкаф или на кухненския плот. Трябва също да се спомене, че настоящият дизайн на контактите насърчава много хора да представят съответно контактите и да ги направят специален аксесоар в кухнята.