Социални Мрежи
Каталог

Подреждане на кухненски бокс в апартамента

29 май 2023
Подреждане на кухненски бокс в апартамента

Модерното строителство обича отворените кухни. Повечето апартаменти, построени в сгради от последното десетилетие, предлагат пристройка вместо традиционна затворена кухня. Дори еднофамилните къщи все повече използват това решение. Пристройките обикновено са свързани с хола, създавайки голяма площ. Не липсват предимствата на това решение (както и недостатъците), но с цялата му практичност си струва да се запитате как да подредите кухня, комбинирана с хол. Какви правила да следваме? Какви трикове не трябва да се забравят?

 

КУХНЯТА - НЕ Е ПРОБЛЕМ ДНЕС

Преди десетина години апартамент с кухненски бокс се смяташе за по-лош. Пристройката беше свързана с малка площ, лошо подреден интериор и проблеми. Днес това е едно от най-модерните решения за подреждане. Можете да го срещнете не само в малки ателиета или т.нар. микро апартаменти, но и в големи мезонети или еднофамилни къщи. В момента все повече и повече хора молят разработчиците да отворят кухнята към хола и по този начин да разрушат преградната стена в проекта. Защо тази промяна? На първо място, в нови възможности за подреждане. Те ви позволяват да подредите пристройката така, че да е практична и благоприятна за семейна интеграция. Интересен интериор с кухненски бокс може да се създаде както на 17, така и на 140 квадратни метра. Как да го направим?

 

КЪДЕ ДА УСТРОЙМ ОТКРИТА КУХНЯ В АПАРТАМЕНТ?

Най-често отворена кухня е свързана с хола. Можете да я подредите на една от стените или да я подредите в ъглова форма. Кое решение ще изберете зависи от спецификата на помещението, разположението на прозорците и водопроводните връзки. Ако имате малко място в апартамента, ще бъде удобно да подредите пристройка на една стена. Заема малко място и ще позволи удобна работа. В малки студиа ще работи и ъглова пристройка. Благодарение на него ще спестите няколко сантиметра, които ще разширят хола.
 
В микроапартаментите можете да се срещнете с факта, че мини кухнята се премества в хола. Това решение обаче не винаги работи. Проблем ще имате, ако коридорът е слабо осветен и ограден с няколко чифта врати – към хола, спалнята, банята. Това ще намали размера на кухнята и ще създаде вид чакалня. Ако имате такава възможност, решете да разрушите няколко стени и да свържете пристройката с хола.
 
 

КАК ДА ОРГАНИЗИРАМ КУХНЯ В ПРИСТРОЙКАТА?

Кухненският бокс не е нищо повече от отделна част от всекидневна (обикновено хол). Тя трябва да действа като кухня и също така трябва да бъде функционална! Когато я подреждате, не можете да правите компромиси. В пристройката трябва да има възможност за готвене, ще е необходима и зона за миене и съхранение. Подреждането на пълноценна кухня обаче може да създаде проблеми, главно поради малката площ. Ето защо към пристройката се препоръчва многофункционално оборудване и мебели, както и по-малки варианти на базови устройства. Това означава, че например двукамерна мивка ще замени ъглова мивка, а таванният хладилник ще бъде заменен с по-малък. Също така е важно да се откажете от всички ненужни джаджи и устройства, когато подреждате пристройката. Не използвате ли кафе машината или го правите от време на време? Не губете ценно пространство и го заменете с оборудване, което наистина ще бъде полезно.
 
Не забравяйте, че комфортът при работа в кухнята се влияе от прилагането на ергономични принципи. Тяхното впечатление е още по-важно в приложението. Те ще донесат удобство и комфорт на работа в малка площ и ще направят възможно извършването на всички дейности в правилния ред.
 
 

КАКВО НЕ МОЖЕ ДА ЛИПСВА В ЕДНА КУХНЯ, ОТВОРЕНА КЪМ ДНЕВНАТА?

Кухня, отворена към хола, трябва да бъде оборудвана по същия начин като традиционната затворена. За съжаление не всички устройства ще имат място в нея. Има обаче някои, от които абсолютно не можете да се откажете. Кое е важното?
 
  • Кухненска Мивка – никоя кухня няма да функционира без нея. Необходимо е за миене на съдове и подготовка на продукти за готвене, в малко пространство е най-добре да изберете мивки с малки размери, например мивка с едно корито ако искате да спестите място на работния плот, тогава ъгловата мивка ще бъде идеалният избор, поставенa върху връзката на шкафове - в ъгъла няма да заема ценно място, а в същото време ще бъде практичен елемент от оборудването.
 
  • Печка - в пристройката е най-добре да се откажете от печката с фурната и да поставите котлон, долният шкаф под плота ще служи като място за съхранение. Фурната може да бъде заменена с микровълнова печка с функция за печене, която ще бъде поставена в горните шкафове.
 
  • Абсорбатор - ще ви позволи да приготвяте храна, така че миризмите да не пречат на членовете на домакинството, прекарващи времето си в хола, аспираторът ще премахне миризмите от пържене, задушаване и нагряване. Идеалният аспиратор за малка кухня е този с висока ефективност.
 
Не забравяйте и за мебелите. Идеалните за кухни, свързани с всекидневната, трябва да бъдат в ярки цветове и изключително просторни. Все по-често можете да срещнете и факта, че за пристройки се препоръчва изграждането без горни шкафове. Това решение ви позволява оптически да увеличите интериора, но намалява пространството за съхранение.
 
 

КАК ДА АРАНЖИРАМЕ ХОЛ С КУХНЯ?

Комбинирането на хола с кухнята изглежда неестествено за много хора. „Работният” характер на кухнята е в разрез с този представителен хол. Ключът към помиряването на тези два свята е да използвате правилните трикове.
 
В магазините за кухненско оборудване можете да закупите елегантни мивки, хладилници или готварски печки, които не само изглеждат красиво, но и се отличават със салонен дизайн. Почитателите на пристройките в мебелните магазини очакват кухненски мебели, които трудно се различават от мебелите за хол. Трик, който си струва да използвате, е и отделянето на пристройката от хола. Едно от най-популярните и в същото време най-практичните решения е поставянето на кухненски барплот или остров. Той не само разделя помещението на две зони, но и създава допълнително работно пространство и място за хранене.
 
Апартамент с пристройка е решение, което спестява място в имота. За сметка на отделна затворена кухня можете да увеличите площта на всекидневната или спалнята. Няма недостиг на идеи за подреждане на малка пристройка, поради което днес тя вече не е свързана с малко практичност и неудобство. Все повече производители на кухненски уреди предлагат и специални устройства, предназначени за кухненски боксове, като ъглова кухненска мивка. Благодарение на това, избирайки мини пристройка, вие не губите функционалност и не е нужно да се отказвате от удобна кухня. Всичко това означава, че апартаментите с пристройка са не само гарсониери, но и много по-големи апартаменти.