Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
  • Начало /
  • Новини /
  • Почистване на кухнята - 10 съвета, които ще ви помогнат да почистите кухнята си блестящо!

Почистване на кухнята - 10 съвета, които ще ви помогнат да почистите кухнята си блестящо!

8 юни 2024
Почистване на кухнята - 10 съвета, които ще ви помогнат да почистите кухнята си блестящо!

Кухнята е стаята в дома, която се замърсява най-бързо. Мазнини, прах, остатъци от храна и размножаващи се микроби правят тази неприятна дейност невъзможна за дълго отлагане. Трябва да почиствате кухнята всеки ден – не само за да изглежда перфектно, но и за да удължите живота на оборудване като печка, хладилник или мивка и да улесните готвенето и миенето. Ако имате особено отвращение към почистването, струва си да изберете прости трикове, които ще ви помогнат да контролирате хаоса в кухнята. Научете рецептата за бързо и лесно почистване в кухнята.

Кухненското пространство заслужава специално внимание при почистване. Пълно е с кътчета, които крият трохи и прах, както и повърхности, където могат да се появят петна от вода. Струва си да се отбележи, че ние решаваме как ще изглежда почистването в кухнята на етапа на проектиране. Ако искате да улесните организацията, изберете минимализма в кухнята. Запомнете правилото: колкото по-малко неща, толкова по-малко бъркотия! Необходимите предмети трябва да се съхраняват в специално предназначени за целта органайзери, кутии, шкафове и чекмеджета. Благодарение на това всяко нещо ще има своето място и ще избегнете тотален миш-маш. Но дори и това няма да ви попречи да почистите кухнята - от време на време трябва да отделите няколко минути за това - с нашите трикове това ще бъде само няколко минути.

 

Почистване на КУХНЕНСКИ ШКАФОВЕ

Мазнини се натрупват по кухненските шкафове, появяват се ивици и грозни пръстови отпечатъци – как да се справим с тях? Просто използвайте домашно приготвена почистваща течност. Приготвя се с чаша вода, смесена с ½ чаша оцет и ½ чаша водка. Можете да добавите няколко капки от любимото си етерично/ароматно масло към разтвора. Изсипете цялата смес в бутилка с дозатор и напръскайте замърсените места, като ги избършете с кърпа. Тази обработка ви позволява да премахнете петна, засъхнала мазнина и други замърсявания, правейки шкафовете искрящо чисти.
 

Почистване на Кухненска Мивка 

Петната по мивката са проблем, с който се сблъскват много домакини. Те могат да бъдат направени от червено вино, кафе, чай, кола, цвекло, ягоди, цитрусови плодове, тъмни плодове, зеленчукови сокове и някои подправки. Отстраняват се със специално мляко или домашно приготвена паста от сода за хляб и вода. Тези препарати ще помогнат за премахване на трудни петна. Мивката се почиства точково, т.е. нанася се върху местата, където се вижда петното. Алтернативен метод е да налеете вода в коритото, в която са разтворени няколко супени лъжици прах за пране (таблетка за съдомиялна) и да оставите сместа за няколко часа (най-добре цяла нощ).
 
Ежедневното почистване на вашата гранитна мивка ще ви помогне да избегнете петна. Тази дейност не отнема много време. За да поддържате красивия външен вид на вашата гранитна мивка, просто изплакнете коритото на мивката с вода и го избършете с мека гъба, напоена с препарат за миене на съдове. Мивката трябва да се измива след всяка употреба.
 
 

Почистване на накип по чайника

Котленият камък се натрупва дори в най-добрите и скъпи чайници. Ето защо трябва да премахвате котления камък веднъж месечно. За да направите това, напълнете оборудването с вода, смесена с лимонена киселина. Водата се вари в чайника за 3-5 минути и след това чайникът се разклаща, което отделя утайката от стените му. Камъкът трябва да се изплакне и чайникът да се измие обилно. Преди да използвате отново е добре водата да се кипне няколко пъти и след това да се излее.
 

Почистване на Микровълнова фурна

Микровълновата многократно спасява вечерята ни. За съжаление може да се замърси при затопляне на ястия. За почистване е най-добре да използвате домашна течност, приготвена от 300 мл вода и 3 супени лъжици оцет. Съставките се загряват в съд за 10-15 минути в микровълнова фурна и след това се оставят в нея за още десетина минути. Омекотява засъхналата мръсотия и остатъците от храна, което ги прави по-лесни за отстраняване.
 

Почистване на Кухненски Аспиратор

Когато искаме да почистим кухненския аспиратор, се сблъскваме предимно с мазнина. Как да се отървете от него? Просто напръскайте мръсната мрежа с вода и след това я покрийте с белина (най-добре е да я нанесете със стара четка за зъби). Сместа се оставя върху мрежата за около 10-15 минути и след това се изплаква под течаща вода.
 

Почистване на Фурната

Най-лесният начин да почистите фурната е да използвате разтвор, направен от 1 чаша сода за хляб. 1 супена лъжица почистваща течност и вода. Тези съставки трябва да се използват за получаване на паста, която може да се нанесе върху мръсотията. Пастата трябва да престои върху тях 10-15 минути, след което я отмийте, като почистите старателно фурната.
 

Измиване на Хладилника

Най-лесният начин да почистите вътрешността на хладилника е със смес от сода бикарбонат и вода. Разтворът ще отмие всички замърсявания по рафтовете. Нещо повече, той ще абсорбира и лошите миризми. Можете също така да почистите вратата на хладилника с разтвор от вода и сода за хляб. Той ще премахне мазнините, отложени върху оборудването, както и пръстовите отпечатъци.
 

Почистване на Съдове и Прибори

Домашните средства могат да се използват и за миене на съдове и прибори за хранене. Горчицата ще помогне в борбата с утайките и мазнините върху съдовете. Просто нанесете малко количество от него върху четката си за зъби и излъскайте съдовете за няколко мига. Накрая плочите се изплакват с вода. Сода бикарбонат, смесена с лимонов сок, ще придаде блясък на приборите. Ножовете, лъжиците и вилиците трябва да се полират с този разтвор със суха кърпа за няколко секунди и след това да се изплакнат.
 

Почистване на Керамични котлони

След готвене върху плота на индукционната готварска печка може да се появят петна. Не винаги е лесно да ги измиете с мокра кърпа, напоена с препарат за миене на съдове. Ако случаят е такъв, струва си да опитате паста за зъби. Втрива се в изгорените места с неизползвана четка. Пастата трябва да престои на котлона 14 минути и след това се отмива с мека кърпа. Ако имате газова печка у дома, най-добрият начин да се отървете от мръсотията е алкалният сапун. Разтворен в малко количество вода, той създава паста, която се нанася върху печката и се изплаква с топла вода след 15 минути.
 

Почистване на Кошчето за Боклук

Почистването на кухнята трябва да включва и почистване на кофата за боклук. Кофата за съхранение на боклук трябва да се мие редовно и старателно, в противен случай тя ще бъде място за размножаване на микроби, бактерии и мухи. За да дезинфекцирате кофата за боклук, можете да използвате закупени от магазина продукти или домашни средства. Неприятните миризми от боклука можете да премахнете с кубчета лед и смес от вода и оцет в равни пропорции.
 
Благодарение на тези трикове измиването на мивката, почистването на печката или хладилника ще става бързо и лесно. Те ще ви помогнат да се отървете от готварска мазнина, мръсотия и петна. Ако ги използвате редовно, вашата кухня ще бъде искрящо чиста и ще бъде хигиенично и приветливо място за всеки член на домакинството.