Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
  • Начало /
  • Новини /
  • Кухня в ретро стил - Вдъхновение и предложения как да настроите кухня в стил винтидж

Кухня в ретро стил - Вдъхновение и предложения как да настроите кухня в стил винтидж

29 май 2022
Кухня в ретро стил - Вдъхновение и предложения как да настроите кухня в стил винтидж

В кухня в този стил ще намерите много аксесоари от миналото, които се връзват с атмосферата на 50-те и 60-те години на миналия век и препращат към американските крайградски къщи – разбира се говорим за ретро стил. Кухните в ретро стил са популярни от дълго време, наслаждавайки се с цветове и необичайни комбинации от нюанси, шарки и текстури. Научете повече за това как да декорирате ретро кухня, съчетайте подходящите аксесоари и декор и създайте интериор, който ви връща в ерата на розовите кабриолети и рокендрол хитовете.

Ретро кухните се свързват преди всичко с климата на крайградските американски домове. Има основно дизайнерски аксесоари, цветни плакати, оригинални форми, текстури, шарки и цветове. Всичко това оказва влияние върху подходящия климат на ретро кухнята.

РЕТРО КУХНИ, ЦВЕТНО ЦАРСТВО

Характерната черта на ретро кухнята са цветовете. Всъщност ги забелязвате веднага щом попаднете в този атмосферен интериор. Използваната цветова палитра е изразителна и интензивна.

По стените ще намерите главно:

• розово

• Синьо

• Тюркоазено

• и жълти нюанси.

Тези нюанси внасят определен бонбонен климат в ретро кухнята. Трябва също да се каже, че тези цветове се появяват не само по стените, но и върху кухненските уреди или всякакви аксесоари. Интензитетът на цветовете е частично намален от използването на гланцови бели плочки, положени на пода и/или стената над кухненската мивка. За да придадете на кухнята безпогрешен характер, можете да поставите класическа черно-бяла шахматна дъска на пода.

Интериорните дизайнери са убедени, че кухнята в ретро стил не е само за хора, които обичат ярките цветове. Ретро атмосферата все повече се комбинира с други аранжировки. Това ви позволява да създадете занижена, но ефирна бяла кухня в ретро стил или стая, която съчетава стил от 1950-те и 1960-те със съвременни концепции за интериорен дизайн.

РЕТРО КУХНЕНСКИ ШКАФЕВЕ

В класическата ретро кухня не трябва да липсват подходящи мебели. Традиционните ретро кухненски шкафове са изработени от естествени материали и обикновено се изработват в светли цветове – бяло или бежово. Нейни запазени марки са метални дръжки и остъклени елементи. Кухненската инсталация в ретро стил често съдържа освен шкафовете и подходящи мебели за трапезарията. Трапезария в ретро стил означава дълъг и голям плот с бар столове или кожен ъгъл с маса на хромиран крак. Всъщност можете да мислите за ретро трапезария като американски крайпътен бар.

БИТОВА ТЕХНИКА ЗА РЕТРО КУХНЯТА

Подходящото оборудване придава на ретро интериора съответен характер. Този стил се фокусира върху стилизирани домакински уреди и обръща много внимание на детайлите. Най-важното в ретро кухнята е уникалният хладилник - той се отличава със заоблена форма, отличителен цвят, лакиран корпус и метална дръжка. До хладилника можете да поставите печка с фурна и мивка.

Домакинските уреди трябва да имат много хромирани елементи, малки копчета и температурни индикатори. Малки стилизирани аксесоари като тостер, микровълнова фурна, хлебопекарна или ретро кухненски аксесоари също изглеждат много хубаво в такава кухня.

КОИ РЕТРО АКСЕСОАРИ НЕ МОЖЕ ДА ЛИПСВАТ В КУХНЯТА?

Ретро аксесоарите са оригинални, имат душа и са оформени от миналото. Такива могат да се намерят не само в магазини с аксесоари за дома, но и на битпазари или дори на тавана на баба. Там могат да се намерят съкровища като метална кафемелачка, стара везна, радио с въртящо се копче, консервни кутии, рисунки на плодове и зеленчуци, магнити за хладилник. Климатът на отминалите времена може да бъде въведен в интериора чрез окачване на плакати със стари реклами и текстил в точка или диамант по стените.

Ретро Кухня или Винтидж Кухня - Еднакви ли са?

Винтидж стилът често се бърка с ретро стил. Въпреки че тези стилове са доста сходни, винтидж не е същото като ретро. Винтидж кухнята е уютно място, характеризиращо се с елегантност, изтънченост, хармония и изключителни аксесоари. Подобно на ретро стила, винтидж стилът използва отличителна цветова схема, но основно се фокусира върху комбинацията от черно и бяло и се отклонява от цветовете.

Бяло и черно се срещат върху плочките, тапетите или мебелите. Последните могат да бъдат разпознати поради стария характер. Антики също често могат да бъдат намерени във винтидж кухните. Най-често се изработват в бял нюанс, а цветът в интериора се допълва само от такива аксесоари като стенни часовници, вази, стъклени бутилки и контейнери за подправки.

В една винтидж кухня са важни използваните довършителни материали. Трябва креативно да комбинирате дърво, стомана, пластмаса и емайл. Трябва обаче да се има предвид, че във винтидж кухнята всичко трябва да се съчетае, за да не се разруши хармонията.

ВДЪХНОВЕНИЯ С ХАРАКТЕР

Ретро или винтидж кухня е перфектен вариант за хора, които търсят мрачен интериорен дизайн и са уморени от кичозни кухненски съоръжения. Ако търсите идеи как да декорирате интериори в стила на 50-те и 60-те години на 20-ти век, струва си да разгледате нашето табло в Pinterest „Вдъхновения за старинни кухни“ или снимките на кухнята в нашия профил в Instagram.

Любителите на старите аранжировки могат да се запознаят и с нашите стилизирани ретро смесители за кухня в различни цветове. Това може да бъде идеално допълнение към зоната на мивката в ретро кухнята. Тъй като смесителите са подходящи за всички модели мивки, те могат да се използват както в модерни, така и в традиционни ретро кухни.