Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Кухня без прозорец - подреждане и обзавеждане на такъв тип кухня

14 ноември 2021
Кухня без прозорец - подреждане и обзавеждане на такъв тип кухня

Кухня без прозорец - подреждане и обзавеждане на такъв тип кухня

Кухня без прозорци се смята за непривлекателна, безинтересна и трудна за подреждане, но няма невъзможни задачи за днешния интериорен дизайнер. Благодарение на изпитани трикове и модерни опции за интериорен дизайн, тъмната кухня понякога може да изглежда много по-добре от тази с прозорец. Уютният характер се осигурява от подбора на подходящи цветове, осветление и мебели, както и от използването на подбрани архитектурни решения. Вижте решението за тъмни кухни.

Липсата на прозорец в кухнята обикновено се счита за проблем. Можем да забравим и за дневната светлина, ако апартаментът ни е построен през 50-те или 60-те години на 20-ти век. По това време тъмните кухни са построени предимно с прозорец, отвор към хола или просто с имитация на прозореца. Подобни интериори са голямо предизвикателство от години.Днес обаче знаем как умело да обзаведем интересно интериорно пространство без достъп до дневна светлина.

КУХНЯ БЕЗ ПРОЗОРЦИ - РЕЛИКВА ОТ МИНАЛИ ВРЕМЕНА

Кухни без прозорци се възприемат като реликва от отминали времена. Липсващи отвори за прозорци все още се срещат главно в стари сгради, където жилищните площи са доста малки. Решението по това време беше основно тъмна кухня с прозорец, който се отваря към хола.

Кухните без прозорци също са отличителна черта на апартаментите в жилищни къщи. В този тип къщи те първоначално не бяха предвидени в дизайна на апартамента. Въпреки външния вид, кухни без прозорци могат да бъдат намерени и в модерните сгради. Срещаме ги предимно, когато кухните са продължение на хола, а не отделна стая. В този случай ограничено количество слънчева светлина ще влезе в интериора на кухнята.

Интериорният дизайнер съветва: ако кухнята няма прозорци или ако е тъмна кухня с прозорец, който се отваря към хола, тогава е най-добре да отворите интериора и да го свържете с хола. Така можете да се отървете от усещането за стягане и липса на светлина в кухнята.

КАК ДА ОБЗАВЕДЕМ КУХНЯ БЕЗ ПРОЗОРЕЦ ?

Липсата на достъп или ограничен достъп до дневна светлина и липсата на вентилация, която прозорецът позволява, е основен проблем в кухнята. Това налага използването на подходяща архитектура и решения за обзавеждане.

В кухня без прозорец е важно следното:
• избор на цветове
• осветлението
• мебелите

Основният принцип при проектирането на кухня без прозорци е да се създаде светъл, уютен и визуално увеличен интериор.

Интериорният дизайнер съветва: В кухня без прозорец остъклените елементи, които отразяват светлината и визуално увеличават интериора, са добър избор. Допълнително осветление може да се монтира и зад стъклото, за да се даде на помещението съответен ефект на дълбочина.

КОЙ ЦВЯТ Е ПОДХОДЯЩ ЗА КУХНЯТА БЕЗ ПРОЗОРЕЦ ?

Когато проектирате кухня без прозорец, изборът на правилните цветове е едно от най-важните неща.
Човек трябва да избягва:
• Черен
• тъмно синьо
• антрацит
• и други тъмни цветове

В тъмните кухни трябва да присъстват светли, фини нюанси, например :

• почти бяло
• слонова кост
• ванилия

Цветът на естественото дърво също работи и внася уют и топлина в интериора. В такива нюанси трябва да се поддържат стените, подовете и кухненските мебели. Последните могат да имат лакирани, леко блестящи фронтове, които отразяват светлината.
Интериорният дизайнер съветва: В тъмна кухня работят не само светли мебели, но и домакински уреди като бяла кухненска мивка. Добре е, ако изберете такива с деликатен блясък. За да се подчертае ефектът от отразяването на светлината, мебелните фасади и шкафовете могат да имат остъкляване.

КАКВО ОСВЕТЛЕНИЕ В КУХНЯ БЕЗ ПРОЗОРЦИ?

Кухня без прозорец изисква много внимание към използваното осветление. Подреждането трябва да бъде внимателно обмислено и планирано перфектно. Най-добре е да използвате осветление от няколко източника; тройна комбинация от таванна лампа със стенни лампи, халогенна светлина и LED осветление. Такава комбинация от осветление прави кухнята по-светла.

Интериорният дизайнер съветва: За осветление на кухня без прозорци е препоръчително да изберете топла жълта светлина, имитираща слънцето. Бялата светлина, която визуално охлажда стаята, не е най-доброто решение.

КАК МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИМИТАЦИЯ НА ПРОЗОРЕЦ ?

Ако въпреки всички аранжировки в кухнята прозорецът липсва, можете да създадете имитация. Можете, така да се каже, да създадете прозорец с помощта на фототапет, който показва хоризонтален изглед или разширява перспективата. Но трябва да се помни, че имитацията на прозореца в кухнята трябва да бъде правилно осветена.

Интериорният дизайнер съветва: Можете също да създадете имитация на прозореца с помощта на огледала. На стената в кухнята без прозорец може да се постави голямо огледало или няколко по-малки. Огледало не само ще увеличи визуално стаята и ще имитира прозореца, но и ще украси перфектно интериора.

ПРЕДСТАВЯНЕ И АКСЕСОАРИ

Една малка кухня без прозорци се запълва много лесно с ненужен баласт, което я прави все по-тясна и тъмна. Това означава, че чрез проектиране на интериора без прозорци, допълненията трябва да бъдат сведени до минимум. Най-добре е в кухня без прозорци да изберете модерен стил, където практичните джаджи също са декорация. Минималистичният стил също е добър избор, защото избягва ненужната декорация.

Интериорният дизайнер съветва: Използвайте практични декорации в малки кухни без прозорци, например дизайнерски тостери, кафе машини или контейнери. Също така е важно да се гарантира, че използваните декорации съответстват на общия стил на кухнята. Комбинирането на някои стилове и дизайни в малка и тъмна стая не се препоръчва.

Кухня без прозорец не трябва да бъде безизразен и мрачен интериор. Такъв интериор има същия потенциал като този с прозорец - но изисква повече работа и съзнателен план. Ако спазвате само няколко правила, можете да постигнете желания ефект дори в тъмен интериор, така че липсата на дневна светлина не е голям проблем.