Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Кухненска Мивка с или без преливник - коя да изберете?

8 септември 2023
Кухненска Мивка с или без преливник - коя да изберете?

Пазарът на кухненски мивки е изключително обширен. Производителите им, като GranitniMivki, предлагат мивки в различни цветове, модели и форми. Това го прави много лесен за приспособяване към размера на кухнята или нейния стил на подреждане. Външният вид и дизайнът на мивката обаче не са единственото нещо, което отличава отделните модели. Има и технически проблеми като функционалност и сглобяване. Тези параметри обаче са изключително важни. Затова си струва да анализираме всички елементи, които им влияят. Един от тях е наличието на преливник. Какво представлява този преливник и мивка с или без преливник е по-добро решение в кухнята?

 

МИВКА С ПРЕЛИВНИК ИЛИ МИВКА БЕЗ ПРЕЛИВНИК – КАКВО ДА ИЗБЕРЕМ?

Кухненските мивки включват модели със и без преливник. Първите обикновено се считат за по-практични и по-безопасни. Преливникът не е нищо повече от дупка в страничната стена на мивката. Предназначен е за защита от наводнение в кухнята, когато някой от членовете на домакинството е забравил да затвори крана за вода или да развие щепсела. На практика мивка с преливник предпазва от преливане на коритото с вода, като я източва.
 
Мивка без преливник няма дупка в стената, което се отразява положително на нейната естетика. Коритата са гладки и липсата на отвор намалява риска от натрупване на утайка, котлен камък и ръжда там. Въпреки това, трябва да запомните недостатъците на липсата на преливен отвор. Това означава, че нивото на водата, събрана в мивка без преливник, трябва постоянно да се следи. Дори малък пропуск ще доведе до изтичане на вода през ръбовете и може да наводни кухнята.
 

МИВКА БЕЗ ПРЕЛИВНИК - АКСЕСОАРИ

Въпреки че мивка с преливник е по-добро и практично решение в кухнята, много хора избират модели без отвор. Независимо какво е решението, не забравяйте да допълните мивката с подходяща тапа. Липсата на взаимодействие между тези два елемента ще доведе до неприятни последици, например наводняване на кухнята. В момента най-популярното решение е автоматичната коркова тапа, известна още като щракаща тапа. Позволява ви да затворите или отворите канала с едно натискане.
 
При мивка без преливник може да се използва всякакъв вид сифон. Тапата е по-голям проблем. Липсата на преливник изисква използването на пробка, която не е постоянно затворена, т.е. водата тече през нея през цялото време. Това решение има за цел да намали риска от наводняване на кухнята, когато забравите да затворите крана. Най-често препоръчваната тапа за мивка без преливник е тази, позната като тапа Keramag Clou. Също така е важно този елемент да е изработен от правилния материал. Това е така, защото е изложено на вредни фактори всеки ден, включително: висока температура или почистващи препарати. Хромираната месингова запушалка се отличава с голяма издръжливост и естетически стойности.
 

МИВКА С ПРЕЛИВНИК – АКСЕСОАРИ

За мивки с преливник може да се използва всякакъв вид сифон. Преливният отвор в мивката означава, че автоматичната пробка трябва да е такава, че водата да може да тече през нея. Добър избор ще бъдат моделите с клик клак. Автоматичният стопер е изключително практичен и удобен за използване. Механизмът му се управлява чрез натискане на тапата, която затваря канала - за да го отпушите, натиснете отново тапата.
 

КАКВА АВТОМАТИЧНА КАПАЧКА ДА ИЗБЕРА?

Най-важното при избора на автоматична тапа е да я добавите към типа мивка. В магазините за кухненски аксесоари можете да закупите автоматична запушалка със или без преливник. В допълнение към съвпадението с мивката е важна и нейната устойчивост на разрушителни фактори. Тази устойчивост се постига чрез използване на най-добрите материали. Твърди се, че най-здравите автоматични тапи за кухненски мивки най-често са от хромиран месинг. Този материал е устойчив на корозия и нагар.