Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Кухненска мивка пред прозореца - да или не ?

9 януари 2022
Кухненска мивка пред прозореца - да или не ?

Кухнята е сърцето на почти всеки дом. Следователно декорирането им не е лесна задача. Интериорът на тази стая трябва да бъде функционален и практичен, както и уютен в същото време. Има много идеи за обособяване на кухня - например една от тях е да организирате зона за мивка под прозореца. Досега познаваме решението предимно от американски филми, но в днешно време то се използва все по-често в българските домове. Много хора забелязват предимствата на мивката под прозореца на кухнята, кои са те?

ЗА - ПРЕДИМСТВАТА НА МИВКАТА ПОД ПРОЗОРА

Ако поставите мивката под прозореца, кухнята получава оригинален и ненадминат дизайн, който е особено подходящ за модерен и минималистичен интериор. Предимствата на това решение се крият и в повишеното удоволствие от миенето на чинии или общото използване на кухненската мивка. Можете да се насладите на гледката от прозореца по време на ежедневните домакински задължения. Мивката до прозореца също така позволява на децата, които играят на открито, да следят и наблюдават околността. При такива обстоятелства рутинните дейности стават много по-приятни.

Мивката под прозореца е не само естетична, но и практична. Такава подредба гарантира по-добър достъп до дневна светлина.

КОЯ МИВКА ТРЯБВА ДА СЕ МОНТИРА ПОД ПРОЗОРА?

Мивката под прозореца привлича вниманието, затова изберете модел, който е добре представен и изработен с висококачествени материали. Гранитните мивки са добра идея. Разнообразието от форми и цветове дава възможност за адаптиране към стила на помещението и цветовете на мебелите и аксесоарите. Най-често под прозореца се поставят мивки, които са оборудвани с голям отцедник, какъвто е модела на мивката Прага, например. Този избор е повлиян от факта, че прозорецът ограничава възможността за поставяне на поставка за съдове, която закрива гледката. Трябва също да се отбележи, че това решение работи добре както в малки, така и в големи кухни. В по-малки интериори отцедника може да бъде естествено продължение на плота и да осигури удобна основа за приготвяне на ястия.

Ако решите да поставите мивка под прозорец, струва си да обърнете внимание на устойчивостта на слънчеви лъчи. Те могат да имат отрицателен ефект върху мивките, направени от някои материали, и това може да доведе до обезцветяване, например. Гранитните мивки могат да бъдат много полезни тук. Изработени са от най-твърдия материал на пазара и са устойчиви не само на механични повреди, багрила и химикали, но и на UV лъчение. Собствениците не трябва да се притесняват, че ще загубят цвета си, ако поставят мивките пред прозореца.

ОБКОВКА ПОД ПРОЗОРА

Мивката до прозореца в кухнята изисква използването на подходящи кухненски смесители. Ако планирате кухня с мивка до прозореца, трябва да сте сигурни, че използваният смесител не затруднява отварянето на прозореца. Ако изберете модел, който надхвърля перваза на прозореца, най-добрият вариант е смесител с издърпващ се чучур. Този модел е много практичен – улеснява по-голямата част от работата и позволява бързо и лесно почистване на прозорците (в случай на закупуване на смесител с фиксиран чучур, той трябва да се развива всеки път за почистване на прозореца).

Интериорните дизайнери препоръчват монтирането на смесителя в мивката до прозореца само когато е на поне 20 см разстояние от мивката. Това е условие за удобно използване на смесителя. Осигуряването на такова пространство в малка кухня обаче е много трудно. Затова си струва да инвестирате в иновативни решения. Посочените по-горе сгъваеми модели и подпрозоречен обков с прибиращ се чучур са предназначени основно за малки кухни с мивки до прозореца. Имат стандартна височина по време на изплакване. Въпреки това, ако искате да отворите прозореца, можете да регулирате височината и това може да намали височината му три пъти. Използването на специален кран дава възможност за премахване на проблема с мивката близо до прозореца и отварянето на прозореца.

Няма нужда да мислите за подходящ смесител, когато прозорецът на кухнята се отваря навън. Може да се използва и всякакъв фитинг за мивката, ако мивката е отделена от перваза на прозореца.

КУХНЕНСКИ МЕБЕЛИ И МИВКА ПОД ПРОЗОРА

Противно на общоприетото схващане, кухнята с мивка до прозореца не се нуждае от специални мебели. Можете лесно да изберете стандартния вариант от мебелните магазини или за вградена кухня. Мивката под прозореца може да се постави в шкафове от 45 до 80 сантиметра. Трябва обаче да се помни, че използването на шкафа с мивката под прозореца е удобно само ако перваза на прозореца е най-малко 85 сантиметра от пода. Долната му позиция означава, че трябва да се навеждате, когато миете чинии. Когато мислите за подреждането на мивката пред прозореца, трябва да се обърне специално внимание на осветлението. Докато достъпът до светлината е неограничен в слънчеви дни, зоната на мивката може да бъде недоекспонирана вечер или в облачен ден. Така че, ако под прозореца е изградена мивка, трябва да се погрижите за допълнително осветление. Най-доброто решение е да използвате точково осветление със светодиоди или халогенни лампи.

МИВКА ПРЕД ПРОЗОРА И РАДИАТОРИТЕ

Много разногласия възникват по проблема с мивката под прозореца и радиатора. Под прозореца най-често се монтират радиатори. Ако някой избере мивка пред прозореца, радиаторът трябва да бъде премахнат от това място. Радиаторът трябва да бъде преместен или заменен с подово отопление. Използването на такива решения обаче изисква планиране на етапа на проектиране на кухнята.

НЕДОСТАТЪЦИ НА МИВКАТА ПОД ПРОЗОРА

Много хора не са напълно убедени да поставят мивката под прозореца. Недостатъците на това решение включват: ограничен достъп до прозореца и често замърсяване. Усещан недостатък е и проблемът при отваряне на прозореца, който е резултат от често неправилно регулирания обков. Монтирането на мивката в този момент включва и трудното сглобяване на радиатора под прозореца.

НО АКО МЕЧТАЕШ ЗА МИВКА ПРЕД ПРОЗОРА ...

Всички горепосочени препятствия могат лесно да бъдат отстранени. Свободният достъп до прозореца гарантира избора на правилния обков, както споменахме в предишния параграф. Трудностите при почистването на прозореца могат лесно да бъдат отстранени, като се осигурят специални аксесоари с удължени дръжки.

С тяхна помощ можете безпроблемно да почиствате дори високи и труднодостъпни прозорци. Проблемът с местоположението на радиатора също е лесен за решаване, той може просто да се монтира в шкафа под мивката. Само не забравяйте да изрежете отвори в плота, те ще отговарят за правилната циркулация на въздуха или можете да използвате горните решения като подово отопление.

Днес на пазара има много решения, които намаляват или дори премахват недостатъците на мивката пред прозореца. Затова човек трябва да реализира визията, когато мечтае за нея, за да може след това да се наслади на перфектната кухня.