Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Конгломерат в кухнята - Добър Избор ли е ?

2 януари 2023
Конгломерат в кухнята - Добър Избор ли е ?

Камъкът в интериорния дизайн се счита за луксозен и изключително елегантен материал. Предимството му е не само външният вид, но и здравината, качествата и издръжливостта. Нищо чудно, че много хора мечтаят да поканят естествен камък в кухнята си. За съжаление тези мечти често се разбиват от цената – защото е изключително висока. Ето защо, ако искате да намалите разходите при подреждане на кухня, можете да заложите на алтернатива, която е конгломерат. Може да се появи в много форми в кухненския интериор. Става добре както за работен плот, така и за мивка. Какви са предимствата на конгломерата в кухнята? Този материал има ли недостатъци?

Какво е Конгломерат ?

Конгломератът е материал, който е направен от смлян камък. Какво може да бъде включено в него е посочено в стандарта BG-EN 14618:2009. Конгломератът обикновено включва мрамор, гранит и кварц. Въпреки този състав обаче, конгломератът не е 100% камък, а това се дължи на факта, че в него е добавена и полиестерна смола. Съставлява около 5-10% от състава на сместа. Неговата задача е да комбинира смлени каменни частици. Благодарение на това, че е изключително здраво и издръжливо свързващо вещество, конгломератът придобива своите изключителни свойства. Най-важните включват висока устойчивост на механични повреди и температурни промени, издръжливост, здравина и устойчивост. Това означава, че конгломератът в кухнята може да се използва навсякъде, където е изложен на интензивна употреба. Ето защо в магазините можете да намерите както мивка, изработена от конгломерат, така и работен плот от този материал.
 
Тези елементи на оборудването могат да бъдат направени от различни видове конгломерат. Какъв ще бъде той зависи от инертния материал, който се съдържа в него. Струва си да се помни, че всеки от тях има различни свойства. Най-често срещаните в кухните са:
 
  • Мраморен конгломерат - евтин е, но за съжаление не работи добре в кухнята, описва се като мек, абсорбиращ материал, податлив на обезцветяване и петна, с ниска якост, лесно се изтрива и реагира лошо на високи температури и тежки предмети.
  • Кварцов конгломерат - понася добре влагата - не абсорбира вода и други течности, това е доста издръжлив материал.
  • Гранитен конгломерат - най-популярният материал в кухнята, това се дължи на неговите свойства, които включват много висока якост, устойчивост и здравина.
 
Всеки от тези конгломерати може да се похвали с още едно предимство, което си струва да се спомене. Този материал може да придобие различни цветове и шарки, които не се срещат в природата ежедневно. Благодарение на това, когато избирате конгломерат в кухнята, имате голяма свобода при избора на нюанс, текстура, блясък и по този начин е възможно да подредите кухнята на вашите мечти.
 

КОНГЛОМЕРАТ или КАМЪК – Какво да избера ?

Конгломератът често се сравнява с естествен камък, който също се използва широко в кухнята. Тези два материала често се сравняват и дори се бъркат от много хора. Това се дължи на факта, че те показват сходни свойства, предимно по отношение на устойчивост. Тук обаче трябва да се признае, че естественият камък понася по-добре високите температури - така че лесно можете да поставите много горещ съд върху него дори за дълго време. Върху плотове от конгломерат, топлата чиния може да стои само за момент или да се закрепи с гумени подложки. Това обаче не означава, че конгломератът е по-лош материал. По-лек от естествения камък, той работи чудесно като материал за кухненски мивки, както и като плотове, които могат да се поставят върху шкафове, без да ги подсилвате. Нещо повече, конгломератът може да бъде оцветен по всякакъв начин. Членовете на домакинството също оценяват, че е приятен на допир, а не толкова студен, колкото естествения камък. Това го прави по-подходящ за кухни в блокове и кооперации, включително и такива с ограничен бюджет.
 
 

Как да използваме Конгломерат в Кухнята ?

Конгломератът може да се използва в домашните стаи по различни начини. Може да се използва навсякъде, където има естествен камък. В зависимост от вида на конгломерата, той може да бъде под формата на плот за кухня или баня, вътрешен перваз на прозореца, стенна или подова облицовка. Модерните напоследък мивки, наречени гранитни мивки, също са от конгломерати.
 

Предимствата на Конгломерата в Кухнята !

Независимо дали ще изберете мивка от конгломерат или плот от този материал, очаквайте много предимства. Този материал ще се отличава с механична устойчивост над средната. Тя ще бъде издръжлива, устойчива на надраскване, избледняване на цвета, начупване, а естетичният вид на мивката или плота ще се запази дълги години с минимални грижи. Важно предимство на конгломерата в кухнята е и високата устойчивост на температури, каквито не липсват в кухнята. Като поставите тенджерата в мивката от конгломерат или я поставите за момент върху плота, повърхността й няма да се повреди.
 
 

Как да се грижим за Конгломерата в Кухнята ?

Конгломератът е материал, който е лесен за почистване и лесен за поддръжка. За да запази първоначалния си вид, е достатъчно стандартно почистване с вода и миещ препарат. Конгломератните корита на мивката трябва да се изплакват с топла вода и препарат след измиване, а плотът и другите плоски повърхности трябва да се избърсват с влажна кърпа веднъж на ден. Въпреки това трябва да се избягва почистване с агенти, съдържащи киселини, каустик, избелващи и абразивни вещества. Препоръчва се по-щателно почистване веднъж седмично, след което можете да използвате специализирани почистващи препарати, както и да извършвате т.нар. омасляване.
 
Конгломератът е универсален материал, който ще работи добре както в кухнята, така и в банята. Най-големите му предимства са надеждността, високата устойчивост и дълготрайност, както и относително ниската цена. Не можете да забравите и красивия външен вид. Мивката от конгломерат в момента е истински аранжировъчен хит, който трябва да бъде прочетен от всеки, който мечтае за модерна и красива кухня и в същото време силно акцентира върху функционалността на интериора.