Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Кой тапет е подходящ за кухнята ? Удобства, цени и практичност

26 юни 2022
Кой тапет е подходящ за кухнята ? Удобства, цени и практичност

Стените в кухнята доскоро бяха положени основно с плочки. В наши дни има много повече опции. Модерен и често използван вариант е тапетът. Винилови, нетъкани, стъклени, миещи се и 3D тапети са много подходящи за кухнята. Разнообразието от различни модели означава, че за разлика от плочките, тапетите ще подхождат на всеки стил на кухнята. В тази статия ще намерите отговора на въпроса кой тапет е най-подходящ за кухнята.

Все по-често се избират тапети за кухнята вместо плочки. При монтажа те се закрепва основно към една от стените или над работния плот. Благодарение на тапета стаята ще придобие характер, климат и интересен външен вид. Освен това можете да предпазите стената от замърсяване и като цяло да направите подреждането много по-лесно, ако решите и за миещи се тапети.

КАКЪВ ТАПЕТ ДА ИЗБЕРЕТЕ ЗА КУХНЯТА?

Най-добрият тапет за кухнята трябва да бъде издръжлив и солиден. Трябва да бъде такъв, защото кухнята е често използвано помещение, което лесно може да се замърси. Най-важното е, че тапетът за кухнята е адаптиран към трудни условия. Най-добрите тапети са тези, които имат висока устойчивост на влага и мръсотия.

Можете лесно да премахнете следното от миещия се тапет за кухнята:

• мазни петна,

• петна от кафе,

• петна от вино,

• петна от сок,

• Петна от плодове и зеленчуци,

ВИНИЛОВИ ТАПЕТИ ЗА КУХНЯТА

Описаните по-горе характеристики показват два основни вида тапети. Първият от тях са винилови тапети за кухнята. Можете да ги монтирате над плота близо до печката и дори точно над мивката. Виниловият тапет може да бъде защитен и със стъкло. В резултат на това няма нужда да се страхувате от мръсотия, повишена температура, влага или гореща мазнина.

Виниловият тапет е тънък и гладък и има лъскава и плътна повърхност. Дъното им е хартиено, а горното е разпенен или плосък винил. Разпененият винил е по-дебел, така че може да се нанася дори върху неравни стени, но е по-малко издръжлив и лесно се изтрива. Плоският винилов тапет е тънък и трябва да се постави върху гладка стена - през него можете да видите всякакви несъвършенства.

В магазините можете да намерите и винилови тапети върху полар. Те заместват хартията. Тапетите от нетъкан винил са много лесни за инсталиране и използване. За да ги инсталирате, просто трябва да нанесете лепилото върху стената и да залепите тапета. Предимството на този тип кухненски тапети е не само висока устойчивост и естетика, но и намаляване на шума.

Тапети от стъклени влакна и хартия - КОИ СА ПОДХОДЯЩИ ?

Вторият вид тапети, които са много подходящи за кухнята, са тапетите от фибростъкло. По структура той наподобява тъкани, но е устойчив на петна, влага и дори огън. Тапетите от фибростъкло са предназначени за боядисване и могат да бъдат боядисани многократно. Недостатъкът им обаче е, че трудно се отстраняват от стената и обикновено могат да се отстранят заедно с мазилката.

Най-евтиното и най-малко издръжливо решение е да използвате хартиени тапети в кухнята. Трябва също да се каже, че това не е най-добрият вид тапет за кухнята. Макар и евтини и лесно достъпни, те се разпадат много бързо и не са устойчиви на огън, вода и мръсотия. В кухнята те всъщност са подходящи само ако са защитени от слой стъкло. По този начин можете да създадете стъклен тапет с помощта на този тапет. Стъкленото покритие предпазва хартиените тапети от влага.

НАЙ-МОДНИЯТ КУХНЕНСКИ ТАПЕТ

До преди няколко години почти нямаше избор на тапети за кухнята. Днес производителите предлагат голямо разнообразие от модели и текстури на тапети.

Модерният тапет за кухнята отразява най-новите тенденции в интериорния дизайн. Въпреки това, най-популярните модели на кухненски тапети не се променят по-често, отколкото след няколко сезона. През повечето време можете да намерите следното на кухненската маса или над плота:

  • Карирани тапети за кухнята - това е универсално решение, което се адаптира към интериорния дизайн в класически, английски, провансалски и ретро стил.
  • Тапет за кухнята с мотиви на плодове и зеленчуци - се отличава с весели цветове, които ще озарят интериора и ще събудят апетита;
  • Тапет за кухнята с кафе – парещи чаши с черна напитка или кафе на зърна са популярен мотив в кухненските тапети;
  • 3D тапет за кухня - благодарение на такъв тапет можете да намерите тухла, архитектурен бетон, камък или дърво в нашата кухня; 3D миещите се кухненски тапети могат да заменят тези материали и са по-евтина алтернатива.
  • Тапети за кухнята с градски мотив – такива мотиви внасят градски шик и елегантност в интериора. Тапетът, поставен върху кухненската маса или над плота, обикновено изобразява Ню Йорк, Париж или Лондон.

КЪДЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ МОНТИРАТЕ ?

Подмяната на плочки с тапет определено трябва да бъде обмислена. На първо място трябва да се вземе решение дали тапетът да украсява всички стени или избраната част от тях, например над плота или на масата. Също така си струва да запомните, че дори и най-модерните тапети за кухнята могат да затрупат целия интериор с твърде много цветове или шарки, които са твърде интензивни.

Затова се препоръчва тапетът да бъде само интересно допълнение или оригинална декорация, например над плота. Най-добре е останалите стени да боядисате в цвят, който съвпада с тапета или е идентичен с нюанса на тапета. Така се избягва ненужен хаос.

В дизайна на кухнята все по-често се използват модерни и оригинални решения. Един от тях е тапетът. Благодарение на разнообразието от модели и цветове, тапетът може да се използва както в класически, така и в модерен интериорен стил. Избирайки модни тапети за кухнята, няма нужда да се притеснявате за тяхната издръжливост. Поставянето на миещи се тапети, независимо дали са винил или фибростъкло, гарантира, че ще издържат на влага, мръсотия, мазнини и петна от вода.