Социални Мрежи
Каталог

Какви подови плочки или ламинат да изберете за кухнята ?

17 юли 2022
Какви подови плочки или ламинат да изберете за кухнята ?

Преди да инсталирате перфектната кухненска мивка и мебели в кухнята, първо трябва да завършите подовете и стените. Въпреки че няма недостиг на довършителни материали, много хора изпитват трудности при избора на подходящия материал. Трябва също да се отбележи, че завършването на кухненските подове и стени трябва да бъде не само естетично, но и издръжливо и устойчиво на повреди. Такива характеристики имат модерни панели за кухнята. Разберете кои подови ламинат са най-подходящи за вашата кухня.

Подовите ламинати са отлична алтернатива на дървения под или ламинатте в кухнята. Това е продукт, който е сравнително евтин и лесен за сглобяване. Освен това подовите ламинат за кухнята са много естетичен избор. Техните производители предлагат различни дизайни и цветове, благодарение на които ламинатте в кухнята могат да бъдат адаптирани към всеки стил на интериора.

НА КАКВИ ФАКТОРИ Е ИЗЛОЖЕН ПОДА В КУХНЯТА?

Подът в кухнята е повърхност, която е изложена на много неблагоприятни фактори. Тя трябва да бъде адаптирана към по-трудни условия от пода в хола или спалнята. Водата, влагата или температурните колебания не трябва да могат да повредят пода. Също така важна характеристика е устойчивостта на всякакви замърсявания и механични повреди. Тези качества са превърнали ламинатте в най-добрия избор за кухнята, но предвид широката гама от възможности за избор, ламинатте вече не са единственото решение. Модерните ламинат са проектирани да се справят с трудни условия в кухнята. Днешните кухненски ламинати вече са издръжливи като плочките и естетични и елегантни като подовете от естествено дърво.

ПОДОВИ ЛАМИНАТИ: КОИТО СА ПОДХОДЯЩИ ЗА КУХНЯ

Кухненските ламинати трябва да се различават от тези, положени в хола или спалнята.

Когато правите своя избор, трябва да обърнете специално внимание на следното:

  • клас на износване

  • устойчивост на влага

Тези два параметъра определят дали ламинатте в една кухня преминават теста. Тъй като днес изборът на ламинат за кухнята е много голям, не можете да забравите за естетиката. Благодарение на широка гама от дизайни, ламинатте могат да бъдат съобразени със стила на интериора, придавайки му уникална атмосфера.

КУХНЕНСКИ ЛАМИНАТ: КОЕ ОБСЛУЖВАНЕ И КЛАС НА ИЗДЪРЖИВОСТ ДА ИЗБЕРЕТЕ?

Кухнята е жилищно помещение, в което статистически прекарваме по-голямата част от времето си, което натоварва доста пода. Това засяга външния вид и структурата. Ако търсите масивни подови ламинат за кухня, трябва да изберете предимно ламинат с висок клас на полезност. Принципът тук е прост: колкото по-висок е класът, толкова по-добро е качеството на продукта.

Класът подови ламинат за домашна употреба се обозначава с номера от 21 до 23. За кухнята се препоръчват ламинат с клас на използваемост 23. За обществени интериори се използват ламинат от класове 31 до 33, които са още по-здрави.

Подовите ламинати в кухнята също трябва да имат съответно висок клас на износване. Те са маркирани за домашните ламинат със символи от AC1 до AC3. Класът се определя с помощта на теста Taber. Включва кръгово търкане с шкурка върху горния слой на подовата настилка - търкането продължава, докато шарката се повреди. Въз основа на броя на извършените обороти, на подовите ламинат се присвоява съответният клас. По принцип, колкото повече обороти повреждат повърхността, толкова по-висок е класът на износване. За да сте сигурни, че кухненските ламинат ще издържат много години, трябва да изберете такива с клас АС3 или такива, предназначени за търговска употреба с клас АС4.

ВОДОУСТОЙЧИВ ЛАМИНАТ ЗА КУХНЯ

Една от най-важните характеристики на кухненските ламинат е тяхната водоустойчивост. Продуктите, използвани в кухнята, задължително трябва да бъдат водоустойчиви. За да сте сигурни, че ламината в кухнята няма да бъде повредени от разлята вода при миене на съдове или сок, трябва да обърнете специално внимание на стандарта EN 13329. Тук се има предвид така нареченото раздуване на ламинатте. В кухнята трябва да се използват ламинат с набъбване не повече от 5%. На практика това означава, че ламинатте, потопени във вода за 24 часа, се разширяват с максимум 5% (при стандартните ламинат това съотношение е 20%).

ЛАМИНИРАНИЯТ ПОД Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗБОР

Подовите панели за кухнята се намират предимно в ламинат.

Те се състоят от три слоя:

  • връщане

  • поддържащ слой

  • износващ се слой

Благодарение на това те запазват висока водоустойчивост. Долният слой – балансиращ – в ламинираните панели за кухня има за задача да балансира повърхностното напрежение. В средата е опорният слой, който се състои от HDF долния панел, който влияе върху издръжливостта и здравината на продукта. Износващият слой е декоративен модел. Десенът се създава от ламинат, който е допълнително покрит със специална смола, за да предпази подовия панел от вредни влияния. Дебелината на ламината влияе върху класа на износване на ламинираните кухненски плоскости.

Корковите подови настилки са новост на пазара на кухненски панели. Корковите подови плоскости са изработени от HDF, които са покрити с горен слой корк. В производството се използва и парафиново масло, което е отговорно за водоустойчивостта на кухненския под. Корковите подови панели в кухнята гарантират висока устойчивост на вода и влага, издръжливост и са сред топлите подови настилки.

 

ПОДОВИТЕ НАСТИЛКИ ОТ ДЪРВО СА ДОБРО РЕШЕНИЕ

Панелите в кухнята стават все по-популярни. Това е така, защото те са естетично и сравнително евтино решение. Подходящи са както за затворени кухни, така и за открити, тоест такива, които са свързани с хола или трапезарията.

Едно от предимствата на ламината в кухнята е, че те са топъл подов вариант. Можете да ходите боси, без да се чувствате неудобно. В допълнение, те са похвалени от хората, които ги притежават, за лесното им поддържане чисти. За да почистите ламината в кухнята, ви трябват само моп, топла вода и малко препарат. Няма нужда от напреднала и отнемаща време поддръжка или други лечения.

НАЙ-МОДЕРНИТЕ ДИЗАЙНИ НА ПОДОВИ ЛАМИНАТИ ЗА КУХНЯ

Изборът на ламинат за кухня по отношение на шарки и цветове е много голям. Можете лесно да ги адаптирате към избрания интериорен дизайн. През последните сезони най-популярните модели на кухненски елементи са тези, които наподобяват традиционните големи дървени дъски. Освен това има и пана в геометрична мозайка и такива, които наподобяват други материали като теракота, бетон, камък или фин камък. От друга страна, популярността на ретро и стилизираните интериори води до това, че често се избират модели на ламинати, които имитират стар паркет или повредена дървесина.
 
Ламината се среща все по-често в кухнята. Можете да използвате само аминат или да ги комбинирате с керамични плочки, поставени около мивката и близо до шкафовете (т.е. където рискът от повреда/наводняване на пода е най-голям). Независимо кои панели изберете и как искате да ги монтирате, те винаги ще бъдат естетично и интересно решение.