Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Каква кухненска мивка да избера? Практическо ръководство!

6 ноември 2022
Каква кухненска мивка да избера? Практическо ръководство!

Каква кухненска мивка да избера - Напътствия и Съвети

Изглежда, че нищо ново не може да се каже за кухненските мивки. Все пак това е основно кухненско оборудване - просто изберете правилния размер и цвят, нали? Нищо не може да бъде по-грешно! В нашето ръководство ще ви покажем на какви малки, но важни детайли да обърнете внимание, за да ви служи мивката дълги години. Ще представим аспекти, които значително влияят върху естетиката и ергономичността на интериора и ще ви кажем на какво да обърнете специално внимание при закупуване на мивка, за да избегнете разочарование и евентуални корекции. Купуването на перфектната мивка с нашето ръководство ще ви помогне да избегнете скъпи грешки.
 

Размерът на мивката - еднокамерна, двукамерна или еднокамерна и половина?

Когато избираме мивка, си струва да започнем с внимателното измерване на ширината на шкафа, в който планираме да монтираме мивката. Коритата на мивката се намират под работния плот, така че трябва да паснат между стените на шкафа. Много е просто - проверете ширината на вашия шкаф, в който планирате разположението на коритото на мивката и изберете мечтаната мивка само от мивки, които са предназначени за дадена ширина на шкафа (Забележка - често производителите на мивки информират, че мивката пасва на шкафа от дадена ширина по простата причина, че ако мивката се побере например в 45 см шкаф, тя ще пасне и в по-големи шкафове). Не се заблуждавайте от факта, че ширината на шкафа е външното измерение – вътре шкафът е с няколко сантиметра по-тънка дебелина на стената. Производителите на мивки знаят това и съобразяват размерите на мивките с вътрешните стойности на шкафа, но за да не усложняват процеса на избор и закупуване, те съобщават съвпадението на шкафовете по външни размери - стандартни ширини, налични на на пазара, например ширина 45 см, 50 см, 60 см, 70 см или 80 см. Ако вашият проект е нетипичен, струва си да проверите всички размери на техническия чертеж, който трябва ясно да показва всички важни размери на мивката.
 
В момента на пазара се предлагат модели мивки, които ще задоволят всеки клиент и ще му позволят да съобрази броя на коритата и размера на отцедника според нуждите си.
 
Малките мивки с едно корито са добър избор в малки кухни или кухненски боксове - където всеки сантиметър свободно пространство е от значение. Те също така често се избират в апартаменти под наем, където използването на кухнята е много по-малко. Модел на мивка с едно корито е идеално решение и за хора, които готвят малко и използват активно съдомиялната.
 
Чудите ли се как е възможно мивка с отцедник с дължина например 62 см да се побере в шкаф от 45 см? Само коритото на мивката трябва да е в шкафа, отцедникът му може да е над друг шкаф до него, в който има кошче за боклук или над съдомиялната. Все пак трябва да се помни, че дупката в плота трябва да се изреже за цялата мивка, също и за отцедника.
 
Големите семейства и кулинарните ентусиасти със сигурност ще оценят по-големите модели - корито и половина и мивки с две корита. Големите модели с отцедник позволяват удобно измиване и сушене на големи съдове и тенджери.
 
Защо си струва да изберете мивка с 1,5 корита? Малкото помощно корито определено подобрява ежедневната работа в кухнята. На първо място, улеснява почистването на приборите за хранене, които не се губят между по-големите съдове. Също така е полезен при бързо изплакване на зеленчуци и плодове и отцеждане на хранителни продукти. Към спомагателното отделение може да се постави и допълнителен отцедник или цедка.
 
Ъгловите модели кухненски мивки са специална категория мивки, чиято форма е пригодена за монтаж в ъгъла на кухнята.
 

Вид монтаж - мивка на плот или под плот

Когато започнете да търсите мивка, вероятно ще забележите, че мивките за плот са едни от най-популярните модели днес. Монтажът се състои в изрязване на отвор с подходящи размери в плота и след това поставяне на мивката в него отгоре. Мивките под плот също стават все по-популярни - често наричани още окачени или под фундамента.
 
За да монтирате правилно окачения модел, също трябва да изрежете дупка в горната част, но монтажът се извършва отдолу. Монтаж може да се извършва само във видове плотове с висока устойчивост на влага - каменни, композитни, конгломератни и синтеровани с минимална дебелина 25 мм.
 
Мивката за плот, от друга страна, пасва на всички видове плотове.
 
Монтажът на мивки за плот не е сложен, но си струва да поканите специалист вкъщи и поне да се консултирате, като прочетете инструкциите, предоставени от производителя. За ваше удобство добавяме специален шаблон за изрязване към всеки модел, който ще ви помогне да маркирате правилно отвора за изрязване.
 
Професионалистите са незаменими при монтажа на подплотови мивки, където прецизността на среза трябва да е много по-голяма, а работата с материалите, от които трябва да бъдат изработени плотовете, изисква познания и опит, както и специални машини - често мивката е вече залепена в завода на каменоделеца и отива при клиента готов елемент заедно с плота.
 

Цветът на кухненската мивка

През последните години набират популярност мивките в цветове, подхождащи на интериора – от приглушени и универсални до пълен авангард.
 
В кухни, доминирани от светли цветове, например в провансалски или скандинавски стил, изберете бели или бежови мивки. Може да изглежда, че те са по-склонни към обезцветяване, но нищо не може да бъде по-грешно. Мивките, изработени от качествени материали, като гранит, са устойчиви на подобни изненади и запазват красивия си вид дълги години.
 
Последните тенденции показват, че мивките в тъмни цветове – графит и черно – стават все по-популярни. Такива модели идеално се вписват в кухня в индустриален стил, където се набляга много на суровите, черни аксесоари. Черната мивка може да бъде и елемент от силно контрастни аранжировки, характерни за бляскавия стил.
 

Вид материал на кухненската мивка

Несъмнено голям проблем е изборът на материал, от който е изработена кухненската мивка. Отделните материали се различават по външен вид, текстура или устойчивост на механични повреди.
 
Гранитните мивки са тези, които доминират на пазара през последните години. Всичко благодарение на тяхната издръжливост. Комбинацията от 80% гранит и 20% смола придава на мивката над средната твърдост и устойчивост на външни фактори. Случайно изпусната чаша или рязка промяна на температурата няма да повреди повърхността й, което несъмнено е голямо предимство при интензивно използване на кухнята.
 
По-малко популярните видове материали са: неръждаема стомана и керамика. Стоманата е един от най-популярните някога материали за направата на кухненски мивки, но популярността й намалява от година на година. Стоманените мивки се почистват лесно, но за съжаление се драскат доста лесно, което влошава естетиката им с времето. На пазара има версии с лъскава или матова повърхност. Керамичните мивки са устойчиви на повреди, високи температури и удари и са издръжливи дълги години. Керамиката е материал, който се почиства много лесно. Въпреки многобройните предимства е важно да запомните недостатъците на такива мивки. Особено, че керамиката е много по-малко устойчива на удари от например гранита и при продължителна употреба особено по-евтините модели губят цвета си и пожълтяват.