Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Какъв плот да избера за кухненска мивка за вграждане под плот ?

24 октомври 2022
Какъв плот да избера за кухненска мивка за вграждане под плот ?

Мивката е абсолютно необходим елемент за всяко кухненско оборудване. Докато се предлагат различни видове кухненски мивки, окачените мивки стават все по-популярни. Изглеждат изключително елегантно и естетично, а освен това улесняват поддържането на кухнята чиста и увеличават работното пространство. Въпреки това, преди да закупите такава мивка, си струва да обмислите въпроса за кухненския плот, в който ще бъде интегрирана такава мивка. Това е важно поради няколко причини. Кои точно? Каним ви да прочетете!

МИВКА ПОД ПЛОТА – Какво означава това?

Има различни видове мивки: горни, вградени и долни. Всички те, разбира се, имат своите предимства и недостатъци. Последните обаче, т.е. окачените мивки, изглеждат изключително естетични и са много практични. Те се монтират в кухненския плот не отгоре, а отдолу - в специален отвор, изрязан в плота. Благодарение на този метод на закрепване, ръбовете на мивката не стърчат над плота, което значително улеснява поддържането на кухнята чиста - мръсотия, вода и трохи не се събират в празнините. Нещо повече, от нивото на плота мивката става почти незабележима, което е много желано в модерните, минималистични кухни в скандинавски, ретро или индустриален стил. Следователно мивката под плот е идеално решение за хора, които ценят стила и комфорта, както и прецизния завършек на кухненските мебели.

Кухненски Плот за Окачена Мивка- КАКВО ТРЯБВА ДА ОЗНАЧАВА?

Тъй като мивката под плот е толкова интегрирана в кухненския плот, важно е да изберете не само самата мивка, но и плота. Не става въпрос само за цвета, но най-вече за вида на материала, от която ще бъде направен плота. Оказва се, че не всеки тип плот ще работи добре с окачена мивка в техническо отношение.
 
Кухненският плот може да бъде изработен от различни материали, като дърво, гранит или композит. Въпреки това, ако искате да монтирате мивка под плота, струва си да изберете плот от материал, устойчив на вода. Това се налага поради факта, че ръбовете на мивката в този случай не предпазват ръба на плота и изрязаният в него отвор може да започне да абсорбира влага. Следователно плотът за окачена мивка трябва да бъде направен например от композит, естествен камък (например гранит) или синтер. Тогава ще може да служи и като практичен отцедник. Това разбира се не означава, че монтажът на мивка под плот няма да е възможен например в дърво. След това обаче ще е необходимо правилно да защитите плота срещу влага, например със специален лак, масло или импрегниране. Този тип защита трябва да се подновява редовно и да се внимава да не се появяват мухъл и гъбички по плота. Освен че би изглеждало неестетично, би било и нехигиенично, особено в кухнята - място, което се използва за приготвяне на храна.
 

КАКЪВ ЦВЯТ НА ПЛОТ ДА ИЗБЕРА?

От естетическа гледна точка цветът както на плота, така и на окачената мивка също е от голямо значение. Ако искате минималистичен вид, който не се натрапва, сложете кухненска мивка в цвят, подобен на плота. Мивки за вграждане под плот в нюанси на бяло, бежово или сиво са идеални за светли повърхности. Тъмните плотове ще паснат идеално на черните мивки, които в момента са най-популярното предложение на интериорните дизайнери. Такава тъмна мивка е чудесен избор и за хора, които обичат контрастни комбинации и имат черни аксесоари в кухнята под формата на домакински уреди, като абсорбатор, индукционен котлон или фурна. Следователно почти всеки цвят на плота ще подхожда на тъмна гранитna мивка. Въпреки това си струва да запомните, че по-светлите плотове се поддържат по-лесно чисти - те не привличат вниманието на трохи или петна от вода.
 

Мивка за Вграждане под Плот - ГРАНИТ ИЛИ СТОМАНА?

Подобно на плотовете, мивките под плот също могат да бъдат направени от различни материали. Стоманените мивки са достъпни и минималистични, но поддържането им чисти често изисква малко повече усилия. Необходимо е да използвате подходящи почистващи химикали, за да избегнете грозни петна или обезцветяване на мивката. Освен това внимавайте за вдлъбнатини и драскотини. Затова най-популярният и разумен избор определено ще бъде гранитна мивка под плот. Благодарение на използването на специална смес от суровини, те са устойчиви на механични повреди, надрасквания или удари, но преди всичко те перфектно хармонират с най-модерното решение, т.е. каменни и синтеровани плотове. Минималистичният дизайн и изключителната функционалност ясно говорят за използването на окачена гранитна мивка, характеризираща се с високо качество и издръжливост.