Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Как се премахват упорити петна ?

4 април 2021
Как се премахват упорити петна ?

Сол - премахване на петна от изпотяване-Солта е тайното оръжие, което ще ви помогне да се справите с жълтите петна, оставили издайнически следи от пот по вашите дрехи. За целта е необходимо да разтворите 4 супени лъжици сол в 1 литър гореща вода и да накиснете дрехата, докато петното изчезне.

Амоняк - премахване на петна от дрехи-Амонякът е отлично средство за почистване на дрехи. Използва се по различен начин за различните петна, но не забравяйте, че трябва да е разреден с най-малко 50% вода, преди да третирате коприна, вълна или ликра.

Нанесете върху петната от изпотяване, кръв и урина разтвор на амоняк и вода в съотношение 50:50, преди да изперете засегнатите дрехи.
Немазните петна третирайте със смес от равни части амоняк, вода и препарат за миене на съдове. Изсипете разтвора в чиста спрей бутилка и разклатете добре, за да се хомогенизират съставките. Напръскайте петното и оставете сместа да действа в продължение на 2-3 минути, след което изплакнете.
За да премахнете следите от молив по дрехите, използвайте няколко капки неразреден амоняк и след това изплакнете. Ако това не помогне, добавете малко количество перилен препарат и изплакнете отново.
Бихте могли да премахнете дори "изпрани" и "утвърдени" вече петна, като ги третирате с разтвор от равни части амоняк и терпентин, след което ги изперете с перилен препарат.
Имайте предвид, че амонякът има силна специфична миризма и от него може да ви прилошее за момент. Затова е препоръчително да не сте в малки затворени помещения, докато третирате дрехите си с него.

Бебешко олио - полиране на кожени чанти и обувки-Само няколко капки бебешко олио, приложени с чиста мека кърпа, ще възродят любимата ви стара чанта или кожени обувки. Не забравяйте след освежителната процедура да отстраните остатъците от олио.

Паста за зъби - премахва петна от мастило или червило-Когато писалката е изтекла в джоба на ризата, опитайте следното - нанесете бяла паста, която не съдържа гел, върху петното и разтъркайте енергично плата. Ако след изплакване продължавате да виждате мастиленото петно, повторете процедурата. По същия начин се третират и упоритите петна от червило. Тук е необходимо да имате предвид, че процедурата невинаги е ефективна и успехът й зависи от тъканта и вида на мастилото.

Тебешир - премахва мазни петна-Разтрийте тебешир върху мазното петно и го оставете да действа, абсорбирайки мазнината, преди да изчеткате праха. Ако петното не изчезне, продължавайте да втривате тебешир, преди да изперете дрехата. Със същия ефект се премахва линията върху яката на ризата - енергично натрийте следите от мръсотия, преди прането. Тебеширът ще абсорбира мазнината, която задържа нечистотията по повърхността на дрехата.

Сода бикарбонат - премахва на петна от пот и повръщано-Содата е един от най-добрите и евтини продукти у дома, с които могат ефективно да се отстранят най-различни петна по дрехите, например от пот или повръщано. За целта е нужно да се смесят 6 с.л. сода бикарбонат с половин чаша топла вода. Сместа се нанася на засегнатите повърхности и се оставя да действа за около 15 минути. След това се изплаква с топла вода. Ако петното все още е там - повторете процедурата и изперете, както обикновено.

Содата ефективно помага и срещу отстраняването на мазни петна. Нужно е да се нанесе върху дрехата и се оставя, за да се абсорбира мазнината. Изпира се стандартно.

Снимки: freepik.com