Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Как правилно да подредите оборудването за баня

17 април 2024
Как правилно да подредите оборудването за баня

Декорирането на вашата баня не е лесно и често носи много проблеми. Поставянето на толкова много санитарни възли на не много просторно място (баните обикновено са най-малките от всички стаи в апартамента) трябва да бъде облагородено и проектирано внимателно. И така, как правилно да подредите елементите на оборудването за баня, така че да образуват перфектно цяло и всяка част да е на точното място и на нужното разстояние от останалото оборудване? Имаме няколко съвета за това!

Височина на окачен тоалетен моноблок

Всеки член на домакинството е с различна височина, така че идеалната височина на тоалетната е напълно индивидуална. Когато планирате монтажа на тоалетната чиния, първо трябва да се уверите, че имате достатъчно място за последващо почистване. Това е особено важно, когато имаме работа с нестандартни тоалетни чинии с различни, оригинални форми и различни извивки. Често специалистите препоръчват да оставите поне шестдесет сантиметра пред тоалетната. Това обаче се отнася предимно за малки бани. Ако имаме малко повече свободно пространство, струва си да увеличим тези размери. Идеалната височина, която трябва да се определи от горния ръб на купата, се оценява на 40 сантиметра.
 
Ако в къщата има хора с увреждания, те трябва да бъдат снабдени с подходящи дръжки. Освен това, повдигането на купата с шест сантиметра значително ще увеличи удобството при използване на тоалетната.
 

Практичен монтаж на умивалника - мивка за баня

Смело може да се каже, че умивалникът е изключително важен елемент от всяка баня. Използваме го практически всеки път, когато посещаваме тази стая. Често, веднага след като се събудим, отиваме направо в банята и мивката, където можем да изплакнем лицето си с хладка, стимулираща вода. Ето защо пространството пред този санитарен уред се счита за решаващо във всяка баня. Всяка дейност (било то миене на зъбите, бръснене, боядисване или измиване на ръцете след използване на тоалетната) трябва да се извършва напълно свободно. Затова трябва да оставите достатъчно място, когато монтирате умивалника. Производителите и продавачите са съгласни, че минималните размери на свободното пространство трябва да бъдат 65 сантиметра ширина и 110 сантиметра дължина. Определено обаче си струва да оставите допълнителни 45 сантиметра, което ще направи последващото почистване много по-лесно.
 
Що се отнася до височината обаче, няма толкова точни насоки. Всичко зависи от модела и вида на умивалника и предпочитанията на членовете на домакинството. При най-стандартните умивалници оптималната височина се оценява на 75 сантиметра.
 

Къде да поставим огледалото?

Във всяка баня трябва да има огледало. Въпреки че, разбира се, може да има големи, стоящи, в които да виждате цялата си фигура, най-популярните видове са висящите огледала. В повечето случаи те се поставят над мивката. И не без основание! Това е много практично място. Умивалникът често служи като рафт, върху който се поставят различни козметични продукти. Добре поставеното огледало ще ви позволи бързо да проверите и подобрите външния си вид. Това е полезно, например, когато внезапно трябва да коригирате грима си.
 
Въпреки това, за да направите тази дейност още по-приятна и прецизна, струва си да изберете светещо огледало или да прикрепите отделно закупена лампа към ъгъла на огледалото. По-голямата яркост не само ще създаде безупречен грим, но и цялата баня ще придобие уютна атмосфера.
 
На колко разстояние от мивката трябва да окачите огледало? На първо място, трябва да помислите каква височина ще бъде оптимална, за да не пръскате постоянно вода или паста за зъби на повърхността. Като превантивна мярка тя трябва да бъде най-малко 20 сантиметра.
 

Къде трябва да се постави душ или вана?

Това са най-големите елементи на всяка баня и заемат най-много място. Следователно дизайнът на една стая трябва да започне с местоположението на душ кабината или ваната. Трябва правилно да прецените къде ще паснат най-добре. Трябва да има много място за маневриране пред тях, което им позволява да изсъхнат и да се обличат свободно след къпане. Тази функция е особено важна за възрастни хора и хора с увреждания, които се нуждаят от малко повече пространство от останалите.
 
Ако имаме работа с душ кабина, въпросът е по-лесен. Всичко, което трябва да направите, е да отворите вратата и тя ще определи диапазона, който трябва да напуснете. Разбира се, това са минималните размери и ако размерът на банята го позволява, струва си да го увеличите. Ако вратата е плъзгаща се, конвенционално е да оставите 70 сантиметра ширина и 90 сантиметра дължина.
 
При вана тази втора стойност се увеличава до 100 сантиметра. Горният му ръб не може да бъде много висок, тъй като това ще затрудни много влизането и излизането от него. Това се отнася особено за ниските хора.