Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
 • Начало /
 • Новини /
 • Как да се отървем от плодовите мушици ? 5 лека срещу плодови мушици в кухнята

Как да се отървем от плодовите мушици ? 5 лека срещу плодови мушици в кухнята

10 юли 2022
Как да се отървем от плодовите мушици ? 5 лека срещу плодови мушици в кухнята

Плодовите мушици у дома са кошмар за много от нас. Достатъчно е да оставите плод, чаша сок в мивката или отворен буркан със сладко на кухненския плот и сме на път да се сблъскаме с тези насекоми. Освен това се размножават с плашеща скорост. Веднага щом забележите плодови мушици в кухнята, трябва бързо да потърсите решение как да се преборите с тях. Научете повече за домашните репеленти срещу плодови мушици.

Плодовите мухи, известни също като плодови мушици или винарки, всъщност не приличат на обикновените домашни мушици. Те са много по-малки от тях, дълги са само 2-3 мм и имат много кратък живот. За съжаление те се размножават с шеметна скорост. Женските плодови мухи снасят поне 20 яйца на ден, от които след 10 дни израства ново поколение мухи. Следователно дори само няколко насекоми могат да колонизират цялата кухня в рамките на няколко дни.

ПЛОДОВИ МУХИ В КУХНЯТА: ОТ КЪДЕ ИДВАТ?

Плодовите мушици в кухнята обикновено летят през отворения прозорец, привлечени от миризмата на зрели или презрели плодове и зеленчуци. Те усещат аромата на плодов оцет, който е естествена храна за тях, както и място за снасяне на яйца. Плодовите мушици в кухнята кацат върху храната, замърсяват я и пренасят вредни микроорганизми. Затова тези насекоми не бива да се подценяват и би било най-добре да поставите капан за мушици веднага щом ги забележите.

ДОМАШЕН КАПАН ЗА ПЛОДОВА МУХА – КАК ДА ГО СЪЗДАДЕТЕ?

Ако търсите отговор на въпроса как да се борите с плодовите мушици в кухнята, със сигурност ще го намерите. Един от вариантите е домашно направен капан за плодови мухи. За създаването ви трябва:

 • Нарязани плодове или корите им, например ябълки
 • Купа
 • Хранително фолио

Поставете плодовете в купа и внимателно покрийте със стреч фолио, така че да няма празнини. След това пробийте фолиото с клечка за зъби на няколко места, като направите малки дупки. По този начин плодовите мухи ще долетят, но няма да излязат.

ДОМАШНО СРЕДСТВО СРЕЩУ ПЛОДОВА МУХА: ОЦЕТ + ПРЕПАРАТ

Ефективен начин да се отървете от плодовите мушици е да използвате смес от ябълков оцет (или друг плодов оцет/сок) и препарат за съдове. Двете съставки се изсипват в чаша без да се разбъркват и се оставят на перваза на прозореца или кухненския плот. След няколко часа разтворът се пълни с много удавени плодови мушици. Течността с плодовите мушици е най-добре да се излее в тоалетната.

ДОМАШНИ СРЕДСТВА СРЕЩУ ПЛОДОВИ МУХИ: ПРИЯТНА МИРИЗМА В КУХНЯТА

Друг вариант срещу плодовите мушици са ароматизираните свещи, които можете да поставите в кухнята. Трябва обаче да се помни, че плодовите мухи не понасят само определени миризми. С тях ще се борите ефективно от кухненския интериор с ароматизирани свещи с аромат на ментол или лавандула.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРАХОСМУКАЧКА И СЕШОАР

Друг домашен метод срещу плодови мушици е струя горещ въздух, излизащ от сешоара. Устройството трябва да се включи в кухнята и да се духа към плодовите мушици. Под въздействието на въздушния поток те буквално се изпържват.

Можете също така да се борите с плодовите мушици в кухнята с прахосмукачка. Насекомите могат да се изтеглят с тясна дюза на прахосмукачка. Все пак трябва да се отбележи, че този метод не винаги е ефективен при плодови мухи. Тъй като летят доста бързо, понякога може да е трудно да ги хванете с прахосмукачка.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМЕ ОТ ПЛОДОВИТЕ МУШИЦИ В КУХНЯТА? МУХОЛОВКИ, СПРЕЙОВЕ, ЕЛЕКТРОЗАЩИТИ

Ако домашните методи срещу плодовите мухи се провалят, струва си да отидете в магазина и да вземете химически мерки за борба с плодовите мушици. В магазините можете да намерите следните репеленти срещу плодови мушици:

 • Професионални капани, съдържащи течност за привличане на насекоми, действа като капан за плодови мухи, но е много по-ефективен; Цената е около 7лв.
 • Мухоуловители, които наподобяват традиционните уловители на комари. Те могат да бъдат окачени или поставени навсякъде. Насекомите се залепват за лепкава лента и не могат да се отлепят. Мухоловките струват около 1лв.
 • Аерозоли, съдържащи инсектициди. Спреят е най-добрият начин да се отървете от плодовите мушици. Трябва обаче да се помни, че тези препарати, макар и ефективни, оказват влияние върху нашето здраве. Преди да решите да ги използвате, приберете хранителните стоки далеч от кухненския плот и извадете съдовете от мивката. Цените на инсектицидите започват от 6лв.

КАКВО ПОМАГА СРЕЩУ ПЛОДОВАТА МУШИЦА? ПОРЪЧКА В КУХНЯТА!

Плодовите мухи обикновено се срещат в кухнята през лятото и есента, когато намират най-много деликатеси за себе си. Можете също така да използвате подходяща профилактика на плодови мухи и може би да се отървете от тях по този начин. Можете да избегнете плодовите мушици по следните начини:

 • Поддържайте зоната на мивката подредена - Мийте редовно съдовете, почиствайте мивката и не оставяйте влажни гъби или кърпи да лежат наоколо.
 • Покрийте кофата за боклук и изхвърляйте редовно боклука.
 • Затворете плътно съдовете, в които съхранявате храни като конфитюри, консерви, сосове, вино и др.
 • Не дръжте храна на масата или на кухненския плот. Бъдете особено внимателни да не съхранявате плодове и зеленчуци на тези места.
 • Поставете защитни мрежи на прозорците и вратите, които предпазват апартамента от плодови мушици.
 • Не съхранявайте остатъци от храна, които могат да ферментират и следователно да привлекат плодови мушици.
 • Не дръжте растения в кухнята, които могат да привлекат плодови мушици.
 • Ако плодово дърво расте близо до прозореца на къщата, периодично събирайте плодовете, които са паднали от дървото.
 • Дръжте градинския компостер възможно най-далеч от къщата.