Социални Мрежи
Каталог

Как да се отървем от мазнините по кухненските мебели?

6 октомври 2023
Как да се отървем от мазнините по кухненските мебели?

Мазнините по кухненските мебели са най-големият кошмар на всяка перфектна домакиня. Примесени с прах и друга мръсотия, те се отстранява трудно и изглежда неестетично върху шкафовете. Как да се справим с тях? Оказва се, че известните от години домашни средства могат да помогнат. Те са не само ефективни, но и приятелски настроени към майката природа. Вижте как да премахнете мазнината от кухненските шкафове?

 

ОТ КЪДЕ ИДВА МАЗНИНАТА ПО КУХНЕНСКИТЕ МЕБЕЛИ?

Мазнините по кухненските мебели не трябва да изненадват никого. Утаяването им е естествено и се получава при готвене. При приготвянето, особено на мазни храни, се отделя голямо количество изпарения. Те съдържат не само водни пари, но и микроскопични частици мазнини, които се утаяват върху мебели и кухненско оборудване. Колкото по-често и повече готвите, толкова повече мазнини ще се натрупат. Можете да очаквате мазнина по мебелите, както и по мивката, хладилника, аспиратора и работните плотове. За съжаление, премахването им не е лесно, особено ако кухненските шкафове се почистват рядко. Трудността при обезмасляване на мебели се дължи на факта, че ако остатъците от готвене са смесени с прах, не е лесно да се измият от плоски повърхности. Обикновено традиционните течности не могат да се справят с тази задача. За щастие на помощ идват бабините методи. Познати от години, те са изключително ефективни и полезни при организирането на кухнята.

 

КАК ДА ЗАЩИТИМ ШКАФОВЕТЕ ОТ ГОТВАРСКА МАЗНИНА?

Българска поговорка гласи, че превенцията е по-добра от лечението. Отнася се и за мазнина върху мебели. Ако искате да го избегнете, помислете за обезопасяване на вашите шкафове. Хартия за обяд, хартиени кърпи или стари вестници ще ви помогнат. Просто поставете няколко от тях в шкафове близо до печката. Те ще абсорбират мръсотията перфектно. Не забравяйте, че тези подложки трябва да се сменят, когато се замърсят и залепнат. Така ще предпазите вътрешността на кухненските си мебели от омазняване. Сега вероятно се питате какво ще кажете за външните шкафове, как да ги защитите? В техния случай единственото ефективно решение е редовното почистване.

 

КАК ДА ПОЧИСТИТЕ МРЪСНИ ПЕТНА В КУХНЯТА? ПРИГОТВЕТЕ ОТЦЕТА!

В магазините не липсват течности и прахове, които обещават бързо премахване на мазнините не само от шкафовете, но и гарантират, че те ще бъдат премахнати от кухненската мивка, аспиратор или работни плотове. За съжаление много традиционни течности не могат да се справят с мастните натрупвания. Така че си струва веднага да извадите по-големите оръжия. Ако искате ефективен и екологичен метод, използвайте оцет. Нашите баби успешно са го използвали при мазни петна в кухнята. Най-добре е да налеете оцет в бутилка със спрей и след това да напръскате всички замърсени повърхности. След това изчакайте няколко минути и измийте шкафовете с чиста, суха кърпа или мека гъба.
 
Ако не искате да пръскате мебелите си с чист оцет, добро решение е смес от две чаши чешмяна вода с една чаша спиртен оцет и две супени лъжици течност за миене на съдове. Ако искате мебелите ви да блестят след почистване, можете да добавите към сместа и минерално масло.
 
 

КАК ДА СТЕПЕНУВАМЕ КУХНЕНСКИ МЕБЕЛИ? ПРЕПОРЪЧВА СЕ ГАЗИРАНА СОДА

Можете също така да използвате сода за хляб, за да обезмаслите кухненските мебели. Перфектна е за премахване на мазни замърсявания от шкафове, работни плотове и аспиратори. Замърсените повърхности се почистват най-добре със смес, приготвена от 4 супени лъжици сода за хляб и 1 литър вода. Когато почиствате обаче, внимавайте кърпата да не е прекалено напоена с разтвора, тъй като това може да повреди мебелите. Бъдете особено внимателни, ако кухнята ви е изработена от масивна дървесина или MDF плоскости.
 
Точно като оцет, можете да използвате сода за хляб за директно почистване на мебели. Просто го изсипете върху влажна кърпа и почистете шкафовете от мазнини и мръсотия. Изсипете само малко количество прах върху кърпата и не забравяйте да изсушите мебелите старателно накрая.
 
 

ДОМАШНИ НАЧИНИ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА МАЗНИНИ ПО ШКАФОВЕ – ПРЕПОРЪЧВА СЕ АМОНЯК

Добра идея за премахване на мазни петна от мебели е използването на амоняк. Ще ви помогне да се справите и с най-упоритите замърсявания. За почистване на мазни петна използвайте разтвор, приготвен от 1 супена лъжица 20% амонячна вода и вода.
 
Мазнините по кухненските шкафове са враг на всеки чист дом. За щастие, когато използвате домашни средства, не е нужно да се притеснявате за това. Посягайте към тях редовно, благодарение на което няма да има мазни отлагания и мебелите винаги ще бъдат искрящо чисти.