Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Как да се грижим за сифон в кухнята ?

13 ноември 2022
Как да се грижим за сифон в кухнята ?

Никоя мивка, дори и най-красивата, не би изпълнила ролята си без кухненски сифон. Той играе много важна роля и е незаменим във всяка кухня. Въпреки това, както поддържате плота или кухненската мивка чисти, трябва да се грижите и за сифона. Редовното почистване и предотвратяването на запушвания ще ви помогне да избегнете проблеми като лоша миризма или запушен кухненски сифон.

Редовно почистване - Основно почистване на Кухненски Сифон

За да може сифонът да изпълнява най-важната си функция, а именно да отвежда водата от мивката и да предотвратява появата на неприятни миризми, е необходимо да го поддържате редовно чист. За съжаление след измиването на съдовете в мивката често остават остатъци от храна, които могат да попаднат в сифона и да започнат да се задържат в него. Мазнините се утаяват и по тръбите, което затруднява оттичането на водата, което също може да доведе до запушвания. Следователно редовното почистване е абсолютната основа за предотвратяване на подобни неприятни ситуации. Как да го направя?
 
Струва си да запомните, че сифоните могат лесно да се развият, за да се отстранят останалите отпадъци. Правете това редовно, за предпочитане с гумени ръкавици, поставяйки ваничка за отцеждане под сифона. След това всичко, което трябва да направите, е механично да премахнете това, което е вътре - остатъци от храна или почистване. Освен това поддържането на мивката чиста оказва огромно влияние върху правилната работа на сифона. Ако постоянно отстранявате всякакви остатъци от него и старателно почиствате плочите от остатъците от храна преди да започнете миенето, много по-малко отпадъци ще отиват в сифона ви, което може да се превърне в проблем.
 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ БИТОВИ ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ

Системното почистване на сифона е начин за ефективно предотвратяване на запушването му, а всички знаем, че превенцията е по-добра от лечението. Но какво ще стане, ако вече забележите, че водата от кухненската мивка започва да се оттича по-бавно и от околността й се носи неприятна миризма? В допълнение към механичното почистване на сифона по описания по-горе метод, струва си да използвате различни химически и домакински средства за почистване - например оцет или сода за хляб. Смес от топла вода и оцет може да направи чудеса и благодарение на това избягваме необходимостта от използване на корозивни агенти, които могат да бъдат вредни за сифона, но и за околната среда. Като превантивна мярка също си струва да изливате вряща вода върху сифона няколко пъти седмично, за да предотвратите утаяването на сапун или течност за миене вътре.
 

ПРЕДОТВРАТЯВА ОБРАЗУВАНЕТО НА БЛОКОВЕ

В допълнение към редовното почистване на сифона, както механично, така и с помощта на домакински или химически почистващи препарати, струва си да се предотврати запушването по други начини. Преди всичко се уверете, че в сифона попада възможно най-малко храна, мазнини и боклуци. За да стане още по-лесно, струва си да използвате допълнителна цедка, която ще улови всички по-големи елементи, преди да попаднат в канализацията. Идеално решение е например коркова тапа, интегрирана с цедка. Не забравяйте обаче, че такава цедка също трябва да се почиства често и систематично, за да изпълнява добре функцията си. Като профилактика също си струва да използвате специални био-гранули или био-гел за отпушване на тръбите поне веднъж месечно.
 

ЗАПУШЕН СИФОН - КАКВО ДА ПРАВЯ?

Може да се случи така, че въпреки редовното почистване и профилактика сифонът ви все пак да се запуши. Не винаги ще можете да го спрете. И така, какво трябва да се направи в такава ситуация? Има много начини, по които можете да опитате да отпушите кухненския сифон. Това може да бъде, между другото, гореспоменатата смес от вода, оцет и сода за хляб или други био-дрениращи агенти. Не забравяйте обаче, че когато използвате такива специализирани препарати, винаги го правете в съответствие с инструкциите за употреба върху опаковката. Ако обаче нито домашните средства, нито средствата от магазина не помогнат, не се колебайте да помолите водопроводчик за помощ. Знае сигурни начини за премахване на запушването, без да повреди сифона – например със специална канализационна пружина.