Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Как да се грижим за сифон в кухнята ?

26 април 2022
Как да се грижим за сифон в кухнята ?

РЕДОВНО ПОЧИСТВАНЕ - ОСНОВНОТО ПОЧИСТВАНЕ

 
За да може сифонът да изпълнява най-важната си функция, а именно да източва водата от мивката и да предотвратява неприятните миризми, е необходимо да го поддържате редовно чист. За съжаление след измиване на чиниите в мивката често има остатъци от храна, които могат да попаднат в сифона и да започнат да остават в него. Мазнината също се отлага върху тръбите, което затруднява оттичането на водата, което също може да доведе до запушвания. Затова редовното почистване е абсолютната основа за предотвратяване на подобни неприятни ситуации. Как да го направя?
 
Струва си да запомните, че сифоните могат лесно да се развият, за да се отстранят останалите отпадъци. Правете това редовно, за предпочитане с гумени ръкавици, поставяйки тава за отцеждане под сифона. Тогава всичко, което трябва да направите, е да премахнете механично това, което има вътре – храна или остатъци от почистване. Освен това поддържането на мивката чиста има огромно влияние върху правилната работа на сифона. Ако постоянно отстранявате остатъци от него и почиствате добре чиниите от остатъци от храна преди измиване, вашият сифон ще се окаже с много по-малко отпадъци, което може да се превърне в проблем.
 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ДОМАШНИ ПОЧИСТВЩИ ПРЕПАРАТИ

 
Системното почистване на сифона е начин за ефективно предотвратяване на запушването му и всички знаем, че превенцията е по-добра от лечението. Но какво ще стане, ако забележите, че водата от кухненската мивка започва да се оттича по-бавно и да получите неприятна миризма от близост до нея? В допълнение към механичното почистване на сифона по описания по-горе метод, също така си струва да използвате различни химически и домакински средства за почистване - например оцет или сода за хляб. Смес от топла вода и оцет може да направи чудеса и благодарение на това избягваме необходимостта от използване на корозивни агенти, които биха могли да бъдат вредни за сифона, но и за околната среда. Като профилактика също си струва няколко пъти седмично да заливате сифона с вряла вода, за да предотвратите утаяването на сапун или миялна течност вътре.
 

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ ОБРАЗУВАНЕТО НА ТАПИ

 
В допълнение към редовното почистване на сифона, както механично, така и с помощта на домакински или химически почистващи препарати, си струва да предотвратите запушването по други начини. На първо място се уверете, че в сифона попада възможно най-малко храна, мазнини и боклук. За да стане още по-лесно, си струва да използвате допълнителна цедка, която ще улови всички по-големи елементи, преди да попаднат в канала. Идеално решение е например коркова тапа, интегрирана с цедка. Не забравяйте обаче, че такава цедка също трябва да се почиства често и систематично, за да изпълнява добре функцията си. Като профилактика също си струва да използвате специални био-гранули или био-гел за отпушване на тръбите поне веднъж месечно.
 

ЗАПУШЕН СИФОН - КАКВО ДА ПРАВЯ?

 
Може да се случи, че въпреки редовното почистване и профилактика, вашият сифон пак ще се запуши. Не винаги ще можете да го спрете. И така, какво трябва да се направи в такава ситуация? Има много начини да опитате да отпушите кухненския сифон. Това може да бъде, наред с другото, гореспоменатата смес от вода, оцет и сода за хляб или други био-дренажни агенти. Не забравяйте обаче, че когато използвате такива специализирани препарати, винаги го правете в съответствие с инструкциите за употреба на опаковката. Въпреки това, ако нито домашните лекарства, нито лекарствата в магазина помагат, не се колебайте да помолите водопроводчик за помощ. Той знае безопасни начини да премахне запушването, без да повреди сифона – например със специална канализационна пружина.