Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Как да проектираме минималистична баня ?

8 юни 2024
Как да проектираме минималистична баня ?

Само преди няколко години имаше мода за салони за баня, които приличаха на тези в хотелски SPA. Днес казваме НЕ на декоративните бани! В момента минималистичните интериори са популярни и са се превърнали в синоним на модерността. Опростени форми, оскъдни цветове и функционалност на най-високо ниво са идеалната рецепта за минималистична баня. Вижте нашите идеи и вдъхновения за модерна и функционална баня в минималистичен стил.

По-малко означава повече

Минималистичният стил се характеризира с това, че избягва излишъка и пищността, а при вземането на решения за покупка се набляга на качеството, а не на количеството. В баните, декорирани в минималистичен стил, декоративните акценти са сведени до минимум. Ето защо, много важен принцип при създаването на минималистичен интериор е правилното управление на пространството, така че да се постигне единен и хармоничен стил, без да се губи повече полезно пространство. За да направите това, струва си да следвате няколко съвета, които несъмнено ще ви помогнат да подредите модерна и функционална баня в минималистичен стил. Много хора обаче не осъзнават, че проектирането на баня не е лесна задача. Изборът на стенни и подови плочки, мебели и осветление може да ви държи будни през нощта. И точно както в този случай, така и в много други аспекти на подредбата, важи поговорката, че "по-малкото е повече". Ето защо днес ще се опитаме да ви кажем как лесно, леко и приятно да подредите пространството на банята си, за да я направите семпла, функционална и вечна.

 

Как да проектираме минималистична баня

Всеки, който дори малко се интересува от минималистичния стил, знае, че за да постигнете невероятен ефект на аранжиране, трябва само да следвате няколко важни правила.
 
Формата на фитингите, керамиката, аксесоарите за баня, цвета на стените и накрая осветлението трябва да бъдат композирани така, че да създават едно свързано и хармонично цяло. Минималистичният стил изисква максимално покриване на всички свързващи елементи. Ето защо една минималистична баня използва скрити инсталации, като тоалетна рамка, смесител за мивка или панели за душ и вана. В икономичен минималистичен стил трябва да изберете фитинги със строги геометрични форми, мебели за баня без дръжки, рафтове, скрити, например зад огледало или електрически контакти, трябва умело да изчезнат от погледа. Минималистичната баня е модерна баня, така че можете да комбинирате елементи от стомана, хром, екзотично дърво, стъкло и дори бетон.
 

Как да спестите допълнително място в банята

Домейнът на аранжирането на банята е да се постигне невероятен визуален ефект без излишни декоративни добавки. Затова, вместо да акцентирате върху излишни акценти, изберете за вашия интериор обков за баня със система за скрит монтаж. Това решение ще спести допълнително място в банята, без да губи функционалност.
 
 

Цветът има значение

Концепцията за минималистичен интериор на баня включва ахроматични цветове, т.е. такива, които нямат доминиращ цвят, т.е. бяло, черно и всички нюанси на сивото. Минималистичните аранжировки имат едно много важно правило, което трябва да се спазва - стилистична последователност. Не забравяйте, че в минималистичния стил броят на цветовете е ограничен. Можете да създадете баня в един доминиращ цвят (напр. бяло или сиво) или да го разчупите с други нюанси. В момента баните Black and White, т.е. черно-бели, са много популярни. Можете да изберете вариант "черно върху бяло" или "бяло върху черно". Все пак си струва да запомните, че твърде много черно може оптически да намали малките пространства, така че за малки бани в блокове определено препоръчваме аранжировка с бели стени и черни аксесоари.
 
 

Как да постигнем ефекта на минималистична баня – обобщение

Ако сте решили, че вашата баня трябва да бъде семпла, функционална и вечна, вие сте направили правилния избор. По-долу ще ви представим най-важните правила, които трябва да спазвате, за да постигнете цялостен и хармоничен ефект на минималистична баня:
 
  • Изберете приглушени, ахроматични цветове - сиво, черно и бяло ще отразяват най-добре атмосферата на минималистичен стил.
  • Монтирайте свързващи елементи като тоалетна, мивка, смесител за умивалник или душ панел със система за скрит монтаж, което ще спести допълнително място.
  • Използвайте класически геометрични форми - квадрати, правоъгълници.
  • Скрийте рафтовете зад огледалото или на други внимателно планирани места.
  • Използвайте мебели с фронтове без дръжки - отварят се с допир.
  • Ограничете броя на рафтовете в банята до необходимия минимум.
  • Инсталирайте оригинални, но не много декоративни лампи.
  • Скрийте електрически контакти в плотове или чекмеджета.

Минималистичният стил вече събра голяма група привърженици, които го обичат заради изключително простите му форми, аскетичен интериор и невероятен чар. Идеален е за хора, които ценят свободното пространство и реда в дома си.