Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Как да премахнете котления камък от смесител за баня ?

2 януари 2024
Как да премахнете котления камък от смесител за баня ?

Варовиковите отлагания разрушават естетиката и на най-красиво изработените смесители за баня. Ако бъдат пренебрегнати, те могат да намалят функционалността на смесителя ! За съжаление е невъзможно да ги избегнем напълно. Особено неприятно замърсяване се появява в случай на твърда вода, която оставя утайка почти всеки път, когато влезе в контакт с арматурата. В такава ситуация обикновеното почистване може да не е достатъчно. Как и с какво да почистите смесителите за баня, за да премахнете ефективно котления камък?

Как да премахнем котлен камък от смесителя ?

За почистване на смесителя за баня трябва да се използват подходящи препарати и принадлежности. На първо място, адаптирайте ги към материала, от който са направени фитингите. Най-често ефикасни са универсалните химически препарати, каквито са леките млека за премахване на котлен камък. Уверете се, че не съдържат хлор, силни почистващи препарати, киселини или разтворители. Леко алкални вещества или вещества на основата на плодови киселини ще работят добре. За малки отлагания и редовно почистване е достатъчна обикновена течност за миене на съдове. За по-добър ефект оставете кърпата, напоена с почистващия препарат, върху смесителя за няколко минути, след което изплакнете обилно и подсушете изцяло. Винаги мийте смесителя с мека кърпа или меката страна на гъба, за да не надраскате или ожулите повърхността й!

Домашни начини за премахване на котлен камък от смесители !

В магазините лесно можете да намерите нежни и ефективни препарати за почистване на обзавеждане за баня от камък, но има и редица евтини, домашни методи за премахване на грозните отлагания. Няколко основни хранителни продукта ще работят за това, като оцет, лимонов сок и сода. В зависимост от това колко са замърсени фитингите, избършете ги с лимонов сок или оцет или ги накиснете, например като оставите върху тях напоена кърпа. При хромирани смесители е препоръчително да се измият с разтвор на оцет или сок с вода в съотношение 1:1. Можете също така да създадете алкален разтвор от вода и сода за хляб в равни пропорции. Ще сте сигурни, че киселината няма да унищожи външното покритие на обкова или да остави тъмни петна по него.

Почистване на котлен камък от вътрешноста на смесителя !

Въпреки че повечето грижи се фокусират върху външната, видима част на смесителите за баня, не забравяйте, че грижата за вътрешните им части също е важна за ефективността на арматурата. За да сте сигурни, че чистата вода тече свободно от смесителя, трябва да се погрижите за елементите за отстраняване на котлен камък като аератор, монтаж на чучура, глава и регулатор на потока. За да стигнете до тях, трябва да разглобите външната част на батерията. Можете да покриете добре отделни елементи с кърпи, напоени с почистващо мляко или разтвор от вода и оцет. Ако сте успели да ги премахнете, можете също да ги накиснете в този разтвор за не повече от половин час. Не забравяйте, че след отстраняване на котления камък е необходимо да измиете всички части на смесителя и да ги избършете старателно!

Предоствратяване на образуването на котлен камък по смесители

Не можете напълно да предотвратите натрупването на варовик, но можете значително да забавите процеса. В резултат на това кранът ще запази привлекателния си вид за по-дълго време, а Вие ще имате по-малко работа за почистването му. Как да стане това? Просто избършете смесителя в банята старателно след всяка употреба, дори и за кратко! Благодарение на това контактът му с вода ще бъде незначителен, така че варовикът няма да има време да се утаи на повърхността му. Развивайки такъв навик, вие ще съкратите седмичното си почистване на банята и винаги ще се радвате на красива, добре поддържана арматура във Вашата Баня!