Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Как да подредите кухня в стил лофт?

13 май 2024
Как да подредите кухня в стил лофт?

Индустриалният стил навлезе в жилищния интериор сравнително наскоро. Развива се в средата на 20 век в Ню Йорк, когато бивши индустриални сгради започват да се използват като апартаменти. Така са създадени жилищните лофтове. Те се характеризираха с голямо пространство и високи тавани. Стените на таванските помещения често са изградени от тухли, като по тях се виждат инсталации, тръби и други пост-индустриални елементи. Любителите на креативния дизайн и уникалността в интериорния дизайн решиха да ги използват и вместо да ги унищожат, създадоха уникални интериорни декорации. Така се създава индустриалният стил, известен още като стил лофт. Той беше обичан предимно от жителите на големите градове. През 20 век този дизайн се появява предимно в хола, но все повече навлиза и в кухнята. Как изглежда кухнята в стил лофт?

 

КУХНЯ В СТИЛ ЛОФТ - ХАРАКТЕРНИ ОСОБЕНОСТИ

Индустриалната кухня изкушава с функционалност, практичност и висока естетика. Става както за апартаменти, така и за малки ателиета и еднофамилни къщи. Въпреки това, той ще пасне най-добре на тавански интериор. Дизайнът ще оцени грубостта, студенината и липсата на довършителни работи и в същото време специфичния уют на постиндустриалните пространства. Кухните в индустриален стил се разпознават по неизмазани стени, състарени стоманени елементи, дърво, тухла и видими елементи от хидравличната и газовата инсталация. Друга характерна черта на стила лофт е осветлението, което е под формата на тежки, индустриални лампи. Той съчетава суровия, пост-индустриален дизайн на индустриалния стил с функционалност и аскетизъм по отношение на декорация, мебели и оборудване. Лофт кухните се харесват на любителите на градския интериор, минимализма и простотата, съчетани с практичност.
 
Кухня в стил лофт е мечтата на много хора. За съжаление, не всеки може да се похвали с голямо, открито пространство и високи тавани, които улесняват подреждането на интериора в пост-индустриален дизайн. Добрата новина е, че това не означава, че трябва да се откажете от таванската кухня. Индустриалният стил ще пасне добре и на апартамент в блок или малка еднофамилна къща. За да изглежда добре подредбата обаче, си струва да използвате няколко трика. Основната им цел е да увеличат оптически интериора. Решението, препоръчано от интериорните дизайнери, е използването на студени и светли цветове на стените, които да се комбинират с тъмния под. Тази процедура не само ще разшири стаята, но и ще направи интериора да изглежда по-висок. Чрез подходяща игра с цветове, кухня в стил лофт може да бъде подредена дори в малък студио апартамент. Индустриалните мебели и аксесоари ще се чувстват добре и работят добре в многофункционални апартаменти, където спалнята, трапезарията и всекидневната са свързани.
 

КАК ДА ВНЕСЕМ СТИЛА ЛОФТ В КУХНЯТА?

Един от най-лесните начини за въвеждане на пост-индустриален дизайн в кухнята е използването на подходящи цветове. Най-желаните нюанси са сиво, тъмно синьо, каки и бордо. Черното и нюансите на естественото дърво също се виждат добре в индустриална кухня - тези цветове ще работят като цветна основа. Аксесоари или по-малки елементи могат да бъдат в изразителни, силни цветове, напр. оранжево, жълто, червено, зелено. Те имат за цел да оживят един суров интериор и да му придадат уют.
 
Вторият начин за постигане на ефекта от постфабричен кухненски интериор е използването на довършителни материали. Основният елемент е метал, както под формата на хромирана стомана, така и меден лист. Мебели, лампи и други декоративни елементи са изработени от метал в индустриална кухня. Друг материал, предпочитан от стила на таванското помещение, е тухла. Най-често е на стената. Ако не е възможно да използвате традиционна тухла в кухнята, можете да изберете плочки, имитиращи този материал, или фототапет, имитиращ тухла. Тухлите трябва да бъдат придружени (или заменени) от бетон. Може да се използва за покриване както на стената, така и на пода. За да не се претоварва кухнята, струва си да се въведат по-леки материали - стъкло, дърво, пластмаса. Благодарение на тях ще постигнете ясни, твърди и сурови линии, като същевременно ще запазите последователността на цялото помещение.
 

ИНДУСТРИАЛНО КУХНЕНСКО ОБОРУДВАНЕ И МЕБЕЛИ

Индустриалната кухня е известна със своята практичност. Затова трябва да включва функционални мебели и оборудване. Струва си да потърсите първото в ретро магазин, битпазари, тавани на баби или онлайн търгове. Метални шкафове, въртящи се столове и работни маси са добър избор. Вдъхновение за перфектните мебели трябва да бъдат мебелите "Барселона" на Mies van der Rohe или столът "Wassily" на Marcel Breuer, но също и по-съвременни дизайни, например мебели от полската марка Iker.
 
Кухненското оборудване в индустриален стил трябва да се съхранява в сурова атмосфера, точно както околната среда. Следователно устройства с ярки и наситени цветове няма да работят тук. Металният цвят ще пасне перфектно на стила на таванското помещение. Хромираната кухненска арматура и сивата мивка ще се съчетаят добре с метални мебели, бетонни подове и тухлени стени. В кухнята може да има и метален хладилник с една врата и фризер. Ще бъде допълнен от алуминиев аспиратор със стъклени елементи, в черен цвят фурната или съдомиялната също трябва да бъде в този цвят. Важно е всяко оборудване, което намира място в лофт кухнята, да има минималистичен и семпъл стил. Резбовани и богато украсени мивки, тостери и кафе машини няма да се поберат в индустриалния интериор.
 

АКСЕСОАРИ, ХАРЕСАНИ ОТ СТИЛА ЛОФТ

Индустриалните кухни не обичат аксесоари и декорации. Това обаче не означава, че няма да харесат никакви декорации. Струва си да допълните необработения декор с индустриални лампи. Това са основната декорация на таванско помещение в Ню Йорк. Можете да ги закачите над трапезния бар, кухненския остров или масата. В по-малка стая, вместо една голяма лампа, е по-добре да окачите няколко по-малки или да изберете голи крушки на дебели кабели. Лампите в стил рисуване също ще изглеждат добре в малки кухни. Други декорации, които ще подчертаят индустриалния характер на кухнята са:
 
  • стар железопътен часовник с доста голям диаметър
  • текстилни изделия от юта като кърпи за съдове, ръкавици за готвене, престилки
  • чугунени тенджери и тигани
  • метални кошници и купи, напр. за зеленчуци и плодове
  • аптекарски буркани за подправки
  • черна раница с метални елементи
  • големи снимки, плакати, графики, изобразяващи най-големите световни метрополиси като Ню Йорк, Чикаго, Лондон, Токио или... Варшава
  • репродукция на картини на Джаксън Полок или Вилхелм Саснал.
 
Индустриалният стил е модерно решение за аранжиране. Като го поканите в кухнята, можете да сте сигурни, че ще помогне за създаването на интериор, който е естетичен, практичен и функционален. Благодарение на своята строгост и минимализъм, стилът на таванско помещение ще изглежда добре не само в големи апартаменти, но и в малки студия.