Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Как да планирате подредбата на осветлението в кухнята?

26 юни 2021
Как да планирате подредбата на осветлението в кухнята?

СВЕТЛИНА В КУХНЯТА

 
За разлика от други стаи в къща или апартамент, един или два източника на светлина не са достатъчни в кухнята. Необходими са напълно различни решения, продиктувани от оформлението на отделните работни зони. Когато проектирате осветление в кухнята, прагматичният подход е особено важен. Лампа в красива, модерна обстановка обаче, създавайки сянка или полусянка в кухненския плот, няма да работи. Това ефективно ще затрудни работата и въпреки това трябва да я улесни. Естетичните ценности са много важни, но в случай на кухни те трябва да отстъпят място на практически съображения. Ето защо планирането на осветлението в кухнята е най-добре поверено на опитен дизайнер
 

ВИДОВЕ ОСВЕТЛЕНИЕ В КУХНЯТА

 
Осветлението в кухнята може да бъде разделено на три основни типа: централно, работно и декоративно. Всеки от тях има различни функции, но най-важните от практическа гледна точка са първите две. Последният тип се използва за изграждане на настроението и естетиката на интериора.
 

ЦЕНТРАЛНА

 
Централната светлина обикновено е една лампа, поставена в средата на стаята. Неговата задача е да осветява цялата кухня, позволявайки й да функционира свободно след здрач, като по този начин замества естествената дневна светлина. Особено важно е, когато кухнята служи и като трапезария. Добра идея в този случай е да монтирате лампата директно над трапезарията. Централната светлина трябва да осветява равномерно цялата кухня, но няма да работи като единствената светлинна точка.
 

РАБОТА

 
Работната светлина в кухнята се нарича още функционална. Неговата задача е да осигури комфортна работа на плота, плота или мивката, т.е.осветляване на местата, където се приготвят ястията. Ролята на работното осветление обикновено се изпълнява от прожектори (халогенни или LED), монтирани под горните окачени шкафове. Държачите за лампи могат да бъдат монтирани в специално направени отвори или прикрепени към дъното на шкафа. Работната зона трябва да бъде перфектно осветена, така че се приема, че оптималният начин е да се поставят светлинните точки на всеки 40-60 cm. Алтернатива на точковите лампи е инсталирането на популярни в момента LED ленти.
 

ДЕКОРАТИВЕН

 
Ролята на декоративното осветление могат да играят ефективни лампи, монтирани в чекмеджета, стъклени рафтове или вдлъбнатини за мебели. Декоративното осветление има предимно спомагателни функции и подобрява визуалните качества на кухнята, придавайки й желаната атмосфера. Както при лампите под шкафа, така и при декоративните осветителни точки, най-добре е да използвате халогенни или светодиоди. Те са енергоспестяващи и ще подчертаят перфектно избрани елементи от аранжировката.
 

ОСВЕТЛЕНИЕ НА ОСТРОВОТО КУХНЯ

 
Кухненският остров може да изпълнява и комбинира различни функции - отделете кухненския бокс от хола, заменете масата, на която ядем ястия, или бъде допълнително работно пространство. За да изпълни ролята си, тя, разбира се, трябва да бъде добре осветена със специален източник на светлина.
 
Висящите лампи са много популярни, които, разположени директно над острова, осигуряват равномерно осветление на цялата повърхност. Освен това те представляват силен акцент в подреждането на кухнята. Пазарът предлага много различни видове лампи, които могат лесно да бъдат адаптирани към интериорния дизайн. Таванните екрани, в които са поставени светлинни точки, също са чудесни за осветяване на кухненския остров.
 

ЦВЯТ НА СВЕТЛИНА И ЦВЕТОВЕ В КУХНЯТА

 
Когато избираме осветление за кухнята, трябва да обърнем внимание на цвета му и да съответства на цвета на стаята. Светлината може да бъде топла, неутрална или хладна. Всеки от тях дава различен ефект и работи в конкретни ситуации. Най-доброто решение за кухнята е да смесите няколко източника на светлина с различни цветове. Неутралната или студена светлина ще бъде по-добра под шкафовете, което е много удобно за работа. Централната светлина, от друга страна, може да бъде топла, придавайки на кухнята уютна атмосфера.
 
Друг въпрос е да съобразите цвета с цвета на кухненските мебели и стените на стаята. Това е трудна задача, която изисква много познания по оптика и съвпадение на цветовете. Топлата светлина ще подхожда по-добре на дървените фронтове, докато студената светлина трябва да бъде избрана за минималистична бяла кухня. Добре е да се консултирате със специалист, когато изберете правилното осветление за кухнята. Можете също така просто да поставите неутрална светлина. Това е безопасен компромис и се вписва в почти всяка кухня.