Социални Мрежи
Каталог

Как да изберем правилния сифон за кухненска мивка?

11 март 2024
Как да изберем правилния сифон за кухненска мивка?

Изборът на сифон не изглежда много важно решение. Често смятаме, че има много повече ключови решения, които трябва да се вземат при подреждането на кухнята. Но това е мит. Противно на външния вид, използвания сифон влияе върху практичността и функционалността на зоната за миене. И така, кой модел да изберете? Какво трябва да следвате? Ето кратко ръководство за сифони за кухненски мивки.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ СИФОН ЗА МИВКА?

Сифонът е основен елемент от всяка мивка. Необходим е за всяка мивка, независимо от нейния материал, вид, цвят или брой корита. Въпреки че не се вижда, той играе много важна роля. Основната му задача е да отвежда водата от коритото на мивката. Той е отговорен и за спирането на неприятните миризми от канализационната система. За да функционира правилно един сифон за мивка, той трябва да бъде добре подбран и правилно монтиран. Също така си струва да оборудвате кухнята с издръжлив и солиден сифон. Елементите, на които трябва да обърнете внимание при покупката му са:
 
  • материал на производство
  • констукция
  • съвместимост със съдомиялна машина, пералня
  • визия
  • допълнителни връзки 

МАТЕРИАЛ ЗА ИЗРАБОТКА

Днес повечето сифони за мивка са пластмасови. Използването на този материал ги прави евтини, достатъчно издръжливи и широко достъпни. Пластмасовите сифони са и изключително практични. На пазара се предлагат и модели от неръждаема стомана, месинг и алуминий. Въпреки многобройните си предимства, те имат един основен недостатък - цената. Тя е висока и в същото време сифоните от тези материали не са особено по-добри от пластмасовите. Ето защо моделите от стомана или алуминий обикновено се използват в обществени сгради, по-рядко в домашни бани и практически не се използват в кухни.

Конструкция на сифона

Изработката на сифон за кухненска мивка е много важна. Това е така, защото тези елементи не са стандартизирани по никакъв начин. Предлаганите в момента на пазара видове са:
 
  • сифони тип бутилка
  • тръбни сифони, известни още като U-образни.
Първите са високи и много тесни сифони, които изискват периодично почистване. Това прави тръбните модели по-практични. Те се самопочистват и се запушват по-рядко. Недостатъкът им обаче е, че трудно се почистват при необходимост. Този тип сифон трябва да се разглобява за почистване, което изисква време и умения. Заслужава да се отбележи, че в магазините може да се намери и трети вариант, който включва нестандартни сифони. В тази категория изборът е наистина богат и зависи от производителя. Можете да намерите такива с необичайни форми и съобразени с индивидуалните нужди.
 

СЪВМЕСТИМОСТ НА СИФОНА СЪС СЪДОМИЯЛНАТА

За да направите сифона съвместим с вашата мивка, трябва да вземете предвид неговия диаметър и формата на канала(ите). Квадратните сифони станаха популярни напоследък, но това не е единствената налична опция. Сифонът също трябва да отговаря на материала на мивката. Гранитните мивки обикновено имат много по-дълъг винт от стоманените модели. Това означава, че сифон за композитна мивка няма да пасне на стоманен и обратното.
 
Трябва да се осигури съвместимост и по отношение на коритата. За мивки с едно корито е необходим сифон с едно оттичане и преливник. Моделите с една и половина или две камери се нуждаят от по-сложен сифон. За избора му е необходимо да имате познания за разстоянието между дупките и разположението на преливниците.
 

СИФОН С ПРЕЛИВНИК ИЛИ СИФОН БЕЗ ПРЕЛЕВНИК?

Важен въпрос при сифоните за кухненски мивки е наличието или липсата на преливник. Преливникът е специален отвор в коритото на мивката (или на отцедника), който предотвратява изтичането на вода извън мивката, ако главният канал е запушен или повреден. Следователно сифон с преливник е по-безопасен избор. Най-често има един преливник, но при двукамерните мивки може да се случи сифонът с преливника да има два допълнителни отвора. Преливниците в сифоните за мивка могат да бъдат кръгли или правоъгълни.
 

СИФОН С РЪЧНА ИЛИ АВТОМАТИЧНА ПРОБКА ?

Системата за източване на водата от коритото на мивката може да бъде оборудвана с класическа (ръчна) или автоматична пробка. Стандартното решение е първото, по-модерните сифони използват автоматична пробка. Той е много популярен поради своята практичност и функционалност. Сифонът с автоматична тапа е снабден със система, позволяваща отваряне и затваряне на канала с копче или лост. Целият механизъм е скрит под мивката, като единственият стърчащ елемент е копчето, което движи стопера. Най-голямото предимство на това решение е възможността за блокиране/отпушване на канала с едно движение, без да се налага да потапяте ръцете си във водата.
 
Противно на външния вид, изборът на сифон за кухненската мивка не е проста работа. Този малък и на пръв поглед незначителен елемент е от голямо значение в ежедневието. Ако искаме зоната ни за миене да е функционална, безотказна и естетически издържана, струва си да отделим малко повече време на сифона. Преди покупка е добре да анализираме „плюсовете“ и „минусите“ на всеки модел и да изберем такъв, който ще отговори на всички наши (и на мивката) очаквания.