Социални Мрежи
Каталог

История и Произход на Кухненската Мивка

9 февруари 2022
История и Произход на Кухненската Мивка

Въпреки че през XXI век повечето домакинства са оборудвани със съдомиялни машини, кухненската мивка не може лесно да се замени. Това е основното място за приготвяне на ястието, тук се нарязва, търка, измива и овкусява. Няма съмнение, че е важен елемент от кухненското оборудване. Мивките обаче не винаги са присъствалив кухнята.

КОГАТО МИВИТЕ ГИ НЯМАШЕ

Когато нямаше кухненски мивки, мръсните чинии се измиваха с пясък или пепел. Използвали са и домашен сапун, за да ги почистят. Водата се събира не в камерите за изплакване, а в контейнер, поставен на пейка или маса. Водата в него се нагрява от камината.

ПЪРВАТА КУХНЕНСКА МИВКА

Първите мивки са приличали на плитко корито, изработено от дърво или камък. Те не са били монтирани постоянно върху кухненски мебели, а са поставени върху тях, докато се мият съдовете. Първите мивки се наричат ​​сухи мивки, те са създадени в началото на 19 век. Името им се отнася до факта, че не са имали връзка с течаща вода. Едва след петдесет години богатите хора можели да монтират мивки в кухните си, подобни на днешните. Мивките, все още направени от дърво или камък, са били свързани с желязна помпа, която доставяла вода към мивката. Това било голямо опростяване на ежедневната работа - благодарение на това човек можел да се справи без да носи кофи с вода. От помпата обаче можело да се получи само студена вода, която все още трябвало да се загрее. Тези мивки нямали кухненски сифон, така че мръсната вода трябвало да се отстрани на ръка.

КУХНЕНСКАТА МИВКА В ХХ ВЕК

Масовото производство на мивки започва в началото на 20-ти век. Дървените мивки са заменени със стомана и гранит. Те били снабдени с смесители от чугун, гранит или стомана. Заводите произвеждали мивки, импрегнирани с бяла глазура, което улеснява поддръжката. За да ги почистите, било достатъчна суха кърпа. Подобно на повечето технологични удобства, мивките за първи път се появяват в домовете на горния и средния клас хора. Едва след Първата световна война те достигат огромен брой предградия, малки градове и ферми. Мивката, която вече не е била подвижна мебел около 1880 г., е монтирана само в къщи с канализационна система. Също така си струва да се отбележи, че в първите си дни мивката е била символ на лукс и разходите за инсталирането й не са били евтини.

НОВА ПРОФЕСИЯ - ВОДОПРОВОДЧИК

Наред с развитието на техническото мислене и разпространението на мивките по света се появи нужда от нова професия. Нови, по-сложни мивки изискват монтаж и подходяща поддръжка. Следователно началото на 20-ти век е времето, когато за първи път ще срещнем професия водопроводчик.

ФУНКЦИИ НА МИВИТЕ

В първите години от съществуването на мивките те изпълняваха различни функции. Те са били използвани не само за миене на съдове, но и за миене или къпане на бебета. По-смелите, като известния военен лекар Тайгър Дънлоп, са използвали мивката за варене на грах.