Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Грешки в дизайна на кухнята - как да ги избегнем ?

5 април 2023
Грешки в дизайна на кухнята - как да ги избегнем ?

Подреждането на кухня не е лесна задача, особено за новобранците . Има много грешки, които могат да бъдат направени. Всички те ще повлияят на практичността и функционалността на интериора, а понякога и на естетиката на стаята. Можете да прочетете много за това как да избегнете грешки в дизайна на кухнята в интернет форуми или блогове като нашия. За да ви улесним да ги избегнете, решихме да обобщим най-често срещаните проблеми при подреждането на кухнята. Прегледайте ги и внимавайте, когато обзавеждате или ремонтирате тази домашна стая.

 

ГРЕШКА №1: НЯМА ИДЕЯ ЗА КУХНЯ

Кухнята е едно от най-трудните за подреждане и обзавеждане помещения. Това се дължи на факта, че тя трябва да съчетава много функции, включително практичност и естетика. Трудностите при подреждането на кухнята водят до това, че често се замисляме как да изглежда тя твърде късно. Обикновено оставяме подреждането на кухнята за накрая. В резултат на това може да има проблеми с поставянето на електроника, водопровод, оформление на стени и т.н. Ето защо дизайнът на кухнята трябва да се направи на първия етап от завършването на къщата или апартамента. Тук трябва да се подчертае, че също така е голяма грешка да се наблегне твърде много на естетиката при проектирането на кухня. Кухнята трябва да бъде преди всичко мокро помещение. Следователно не си струва да залагате на решения, популяризирани в Pinterest или Instagram. Снимките на красиви кухни могат да ви вдъхновят, но копирането на проект 1:1 никога не е добро решение.

 

ГРЕШКА №2: ТВЪРДЕ МАЛКА/ ТВЪРДЕ ГОЛЯМА КУХНЯ

Кухнята е едно от най-важните помещения в дома. Трудно е да си представим къща или апартамент без нея. Необходимостта от тази стая кара много дизайни да прекаляват и да създават кухни, които са твърде големи. Това означава, че разстоянията между основното оборудване са твърде големи и използването им изисква правене на стотици стъпки на ден. Грешка е и твърде малката кухня, която не побира основното оборудване. Специалистите по ергономия посочват, че дизайнът на кухнята трябва да предвижда от 7 до 15 m2. Това ще бъде оптимална повърхност, която ще позволи да се приложат принципите на ергономията. Техният пример е двуредова кухня, т.е. тази, в която хладилникът и мивката са разположени в противоположните страни на интериора. Форма на двуредово развитие е и кухня с остров, полуостров или маса.

 

ГРЕШКА № 3: КУХНЕНСКИ ФИТИНГ, НЕСЪВМЕСТИМ С РАБОТНИЯ ТРИЪГЪЛНИК

 
Естетическите проблеми ни карат да искаме разположението на кухненските уреди да изглежда добре. Това е голяма грешка. Преди всичко обстановката трябва да е практична. Най-доброто решение ще бъде да поставите работен триъгълник. Той ви казва как да настроите основните уреди, т.е. печка, хладилник и мивка. Спазването на правилното разстояние между тези устройства, както и подреждането им в правилния ред ще улесни работата. Ергономията казва, че разстоянията трябва да бъдат:
 
  • 120-270 см между хладилник и печка

 

  • 120-210 см между мивка и печка и мивка и хладилник.
 
Ако стаята е малка, трябва да се спазват минимум 60 см между гореспоменатите съоръжения. Освен това, за да бъде работата удобна, дизайнът на кухнята трябва да се основава на обозначаването на зони. Хладилникът и шкафовете в близост до него ще бъдат място за съхранение на храна. Кухненската мивка ще маркира зоната за миене. В него освен мивката трябва да има място за почистващи препарати, препарати, кошче за боклук, отцедник. Тук си струва да подчертаем, че кухненските мивки могат да поемат някои функции на работния плот. За да се случи това обаче, е необходимо да ги оборудвате с подходящи аксесоари, например дъски за рязане, гевгири, цедки, ренде. Това е много важно в малките кухни.
 

ГРЕШКА №4: ГРЕШНО ОСВЕТЛЕНИЕ

Осветлението в кухнята е от ключово значение. За съжаление често забравяме за него или се отнасяме към него с пренебрежение. Това прави работата в кухнята неудобна. Липсата на добро осветление също ни излага на риск. Дизайнът трябва да включва горно осветление - осветяване на цялата стая и точково осветление - осветяване на определени зони. Кухня с остров изисква допълнително осветление, разположено над острова. Ако кухнята има прозорец, най-добре е да проектирате работната последователност така, че кухненската светлина да пада върху него. Това разположение може да се постигне чрез поставяне на плотовете под прозореца.
 
 
Качването на табуретка, за да вземе брашно от горния рафт, невъзможността да се върти около собствената си ос между шкафовете или навеждането при използване на мивката са най-честите грешки, които допускаме, когато решаваме да проектираме кухня сами. За да ги избегнете, трябва да се запознаете с всички възможни грешки и да ги отстраните на ранен етап от проекта.