Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Грешки в дизайна на кухнята - как да ги избегнем?

9 май 2021
Грешки в дизайна на кухнята - как да ги избегнем?

ГРЕШКА № 1: НЯМАТЕ ИДЕЯ ЗА КУХНЯ

 
Кухнята е една от най-трудните стаи за подреждане и ремонтиране. Това се дължи на факта, че той трябва да съчетава много функции, включително практичност и естетика. Трудностите при подреждането на кухнята често ни карат да мислим твърде много за това как трябва да изглежда. Обикновено оставяме кухненската подредба в края на ремотна. В резултат на това може да има проблеми с поставянето на електроуредите, водопровод, оформление на стени и др. Ето защо си струва да проектирате кухнята на първия етап от довършването на къщата или апартамента ви. Тук трябва да се подчертае, че също така е голяма грешка да се фокусирате прекалено много върху естетическите въпроси, когато проектирате кухнята ви. Кухнята трябва преди всичко да бъде помощно помещение. Така че не си струва да залагате на решения, рекламирани в Pinterest или Instagram. Снимки на красиви кухни могат да бъдат вдъхновени, но копирането на дизайн 1: 1 никога не е добро решение.
 

ГРЕШКА № 2: Твърде малка / твърде голяма кухня

 
Кухнята е една от най-важните стаи в дома. Трудно е да си представим всяка къща или апартамент без нея. Необходимостта да има тази стая кара много дизайни да прекаляват и да правят кухните твърде големи. Това прави разстоянията между основното оборудване твърде големо и изисква да се предприемат стотици излишни крачки всеки ден. Друга грешка е твърде малката кухня, която не се побира дори основното оборудване. Специалистите по ергономика посочват, че дизайнът на кухнята трябва да предвижда от 7 до 15 м2. Това ще бъде оптималната повърхност, която ще позволи използването на принципите на ергонометрията. Пример за тях е двуредова кухня, т.е. тази, в която хладилникът и мивката са разположени от противоположните страни на интериора. Формата на двуредови сгради също е кухня с остров, полуостров или маса.
 

ГРЕШКА № 3: СТРОИТЕЛСТВОТО НА КУХНЯТА е несъвместимо с работния триъгълник

 
Естетичните проблеми ни карат да искаме подредбата на кухненските уреди да изглежда добре. Това е голяма грешка. Подредбата трябва да бъде практична на първо място. Най-доброто решение ще бъде използването на работещ триъгълник. Той ви казва как да настроите основното оборудване, т.е. печка, хладилник и мивка. Като спазвате правилните разстояния между тези части от оборудването и ги поставяте в правилния ред, вашата работа ще бъде по-лесна.
 
Ергонометрията казва, че разстоянията трябва да бъдат:
120-270 см между хладилника и печката
120-210 см между мивка и печка и мивка и хладилник.
 
Ако стаята е малка, между гореспоменатите устройства трябва да има минимум 60 см. Освен това, за да бъде работата удобна, дизайнът на кухнята трябва да се основава на разграничаването на зоните. Хладилникът и шкафовете в неговата близост ще представляват място за съхранение на храна. Мивката за кухнята ще ограничи зоната на измиване. В него освен мивката трябва да има място за почистващи препарати, препарати, кошче за боклук . Тук си струва да се подчертае, че кухненските мивки могат да поемат някои от функциите на работния плот. За да се случи това обаче, е необходимо да ги оборудвате с подходящи аксесоари, например дъски за рязане, хавлии, цедки, рендета. Това е много важно в малките кухни.
 

ГРЕШКА # 4: ГРЕШНО ОСВЕТЛЕНИЕ

 
Осветлението в кухнята е ключов въпрос. За съжаление, често забравяме за това или се отнасяме небрежно с него. Това прави работата в кухнята неудобна. Липсата на добро осветление също ни излага на опасност.