Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Гранитна или Керамична Мивка за Баня - Коя да Изберем ?

26 януари 2024
Гранитна или Керамична Мивка за Баня - Коя да Изберем ?

Гранит и керамиката са двата материала, които най-често се използват за производството на функционални, издръжливи и естетически приятни мивки за баня. Можете да намерите модели, изработени от тях с различни параметри и дизайн. И така, как да разберете коя мивка да изберете за вашата баня? Струва си да научите повече за тези материали, за да научите предимствата и недостатъците на двете предложения. Благодарение на това можете съзнателно да решите кой вариант отговаря на вашите очаквания и е най-подходящ за стаята, която декорирате.

 

Керамични мивки за Баня

Керамичните мивки са най-често продаваните модели. Първоначално направени от печена глина, днес те се изработват от различни термично обработени суровини, включително порцелан или фаянс.

ПРЕДИМСТВА
Основната причина да изберете керамична мивка е тяхната висока издръжливост. Керамиката понася добре контакт с вода. Устойчив е на котлен камък и ръжда. Допълнителен слой емайл осигурява голяма защита, например срещу надраскване. Също така е безопасен от контакт с различни вещества, включително почистващи препарати. Това прави керамиката е лесна за поддръжка. За да я почистите можете да използвате както почистващи препарати, предлагани в магазините, така и изпитани домашни методи. Не може да се отрече и че предимството на керамичните мивки е тяхната наличност и достъпна цена, което се дължи на използвания материал за изработката им и широкото им разпространение.
 
НЕДОСТАТЪЦИ
Повърхността на керамичните умивалници не е идеално гладка, което не е достатъчно привлекателно визуално за всеки. Освен това тази структура благоприятства отлагането на замърсители, включително бактерии. Поради тази причина е изключително важно да я почиствате систематично, но не всеки ще го хареса. Също така си струва да знаете, че въпреки че керамиката е издръжлива, всяка повреда по нея е невъзможно да се поправи, така че повредената мивка може да бъде заменена само.
 

Гранитни мивки за Баня

Гранитната мивка за баня е направен от комбинация от естествени прахообразни минерали с акрилни смоли и полиестери. Те са леко крехки и има гладка повърхност.
 
ПРЕДИМСТВА
За много клиенти несъмнено предимство е фактът, че благодарение на различната крехкост на гранита, всякакви повреди могат да бъдат деликатно маскирани. За тази цел можете да използвате например полираща паста. В допълнение, гранитните мивки обикновено са по-привлекателни визуално. Предлагат се модели с матово или гланцово покритие, като повърхността им е по-топла и приятна на допир от керамиката. Разнообразието от гранитни мивки е резултат и от по-лесната обработка на материала. На пазара ще намерите модели с фантастични форми, интересно декорирани и дори цветни. Въпреки това нарастващият брой предлагани продукти води до това, че цените им бавно достигат нивото на керамичните мивки, което допълнително стимулира покупката им.
 
НЕДОСТАТЪЦИ
За повечето хора основният недостатък на гранитните мивки за баня е тяхната цена. Очевидно е по-висок от стандартните керамични мивки. Освен това, въпреки високата устойчивост на гранита, някои вещества са вредни за него. Затова трябва внимателно да избирате почистващи продукти. Такива мивки не са подходящи за използване на вещества на основата на хлор, амоняк и киселини. Затова трябва да използвате нежни продукти и меки кърпи. Това е важно, тъй като неподходящият избор на препарати може да доведе до намаляване на естетическата стойност на гранита. Повърхността и ще стане матова и може дори да загуби цвета си.
 

Заключение по темата за гранитни или керамични мивки за Баня

Керамичните мивки са опция за хора, които ценят класическите, традиционни решения и са готови да предпочетат ниската цена пред модерния дизайн. Това не променя факта, че керамиката има определени стойности, които ще оцените при ежедневна употреба. Гранитните мивки за баня обаче са почти задължителен избор за модерен интериор. Това се подкрепя от практичността на почистването и възможността за дребни ремонти в случай на повреда. Ако обаче решите да го направите, трябва да вземете предвид по-високите разходи. Струва ли си? Зависи само от вашите очаквания!