Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Функционална зона за миене - вижте как да я създадете!

27 юли 2023
Функционална зона за миене - вижте как да я създадете!

Удобната кухня е разделена на няколко зони. Едно от тях е миенето на съдове. Основното оборудване, което намираме в него е мивката. Въпреки това, за да можете да я използвате удобно и миенето на съдове да не бъде истински кошмар, струва си да я настроите правилно. Важно е и другото оборудване, което ще ви помогне да се справите с мръсните съдове. Вижте какви правила да спазвате, когато създавате място за кухненска мивка в кухнята.

 

КЪДЕ ДА ПОСТАВИМ КУХНЕНСКАТА МИВКА?

Основният принцип на функционалната организация на зоната за измиване е правилното разположение на най-важното й оборудване, т.е. мивката. Мястото на инсталиране има голямо влияние върху функционалността и комфорта на работа в стаята, ако искате да избегнете ненужната суматоха и да подобрите изпълнението на основните дейности, изберете логична последователност на кухнята. Според принципите на ергономията мивката трябва да се постави между хладилника и печката. Можете да разберете какви разстояния да спазвате между отделните уреди в нашата статия Как да подредите ергономично кухнята? В триъгълника между мивка, печка и хладилник.
 
Когато монтирате мивка, помислете дали сте десничар или левичар. Хората с дясна ръка трябва мивката да бъде отляво. Левичарите обратното. Благодарение на това решение измиването ще бъде по-лесно, а придвижването в кухнята ще бъде ефективно, бързо и интуитивно. Правилният монтаж е важен, особено ако изберете мивка с отцедник. Благодарение на него прибирането на вече измитите съдове ще бъде по-удобно. Не забравяйте, че мивките от Granitnimivki.BG са реверсивни - това означава, че можете да ги монтирате във всякакъв вид.
 

МИВКА С ИЛИ БЕЗ ОТЦЕДНИК ?

Когато подреждате мястото за миене, със сигурност се питате дали да изберете мивка със или без отцедник. Не забравяйте, че отцедникът има много предимства и значително улеснява работата в кухненския интериор. Струва си да го изберете, дори ако имате малко работно пространство. В малките пристройки добро решение ще бъдат ъгловите мивки, които заемат малко място и спестяват място на работния плот. Ако все пак решите мивка без отцедник, тогава помислете за закупуване на преносима сушилня за съдове. Можете да я поставите до мивката или върху нея.
 
Не забравяйте, че отцедникът не е единственият елемент на мивката, за който трябва да помислите. Също толкова важен е броят на коритата и тяхната дълбочина. Основното правило е да избирате големи модели за кухни с големи размери, в които допълнително готвите. Когато търсите мивка за кухненски бокс, спокойно можете да заложите на модел с едно корито. Достатъчно е и ако сте сам човек, който не готви много или допълнително монтирате съдомиялна в зоната за миене.
 

СТРУВА ЛИ СИ ДА ДОПЪЛНИТЕ ЗОНАТА ЗА МИЯНЕ СЪС СЪДОМИЯЛНА?

Не може да се отрече, че съдомиялната е един от най-практичните кухненски уреди. Благодарение на него не е нужно да се притеснявате за миенето на съдове – слагате, поставяте, вадите чисти чинии, тенджери и прибори. Но винаги ли си струва да инвестирате в нея? Не забравяйте, че това устройство никога няма да замени мивката. В нея можете не само да миете чинии, но и да изплакнете месо, зеленчуци или плодове. Така че, ако имате място само за един уред, няма спор - изберете мивка. Избягвайте съдомиялната машина, ако готвите рядко. Ще отнеме много време, за да я напълните, а мръсните съдове, лежащи в нея, могат да започнат да миришат неприятно.
 

НЕ САМО КУХНЯТА - ПРАКТИЧНИ РЕШЕНИЯ ЛИ СА И В СФЕРАТА ЗА МИЕНЕ ?

В зоната, където миете чинии, трябва да има не само мивка, но и аксесоари, които я допълват. Несъмнено основният е кухненският смесител. Когато става въпрос за кухненски смесители, имате наистина богат избор. В допълнение към обичайните, традиционни, има модели, натъпкани с технологии, иновативни, екологични. Най-популярното и практично решение ще бъдат смесители с издърпващ се чучур и въртящ се аератор. Ако цените надеждността в кухнята, смесител с керамична глава и месингово тяло ще бъде добър избор. Това ще гарантира, че оборудването ще може да се използва с години. Също така не забравяйте, че модерните смесители за мивка са оборудвани с решения, които ви позволяват да пестите вода в кухнята.
 
В допълнение към смесителя е важно и това, което оборудвате зоната близо до мивката. В шкафа, в който се монтира, трябва да има кош, за предпочитане такъв, който позволява лесно разделяне на отпадъците. Ако искате да запазите естетиката в кухнята, не можете да забравите за дозатора за течност за миене на съдове. Най-добре изберете този за вграждане в мивката. Лесно се пълни и е почти невидим за окото. Най-голямото предимство на дозатора за сапун е избягването на пластмасови бутилки с препарати по ръбовете на мивката. Филтрите за вода също са полезен аксесоар за зоната за миене. Тяхната задача е да филтрират чешмяната вода, което я прави по-вкусна.
 

ЕСТЕТИКАТА СЪЩО СЕ БРОИ!

Зоната около мивката е неразделна част от кухнята, така че трябва да отговаря на нейния характер и стил. За да бъде в съответствие с останалата част от помещението, трябва да се поддържа в същия климат. Следвайте това правило, когато избирате оборудване и аксесоари за него. Ако не се чувствате комфортно да комбинирате различни посоки и стилове на подреждане, заложете на минималистични решения. Обикновената мивка и смесител не трябва да се противопоставят дори на най-екстравагантния външен вид на мебели или други уреди.
 
Кухните се смятат за едни от най-трудните за подреждане помещения. Дори и най-малката грешка може да доведе до факта, че работата в нея ще бъде неудобна. За щастие, в нашия блог, както и във Facebook и Instagram, ще намерите практични решения, които са се доказали в много кухни и пристройки. В нашите съвети обръщаме специално внимание на това как да подредите зоната около мивката. Така че, ако имате съмнения кое ще работи и кое не, не забравяйте да разгледате нашите предложения в това отношение.