Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Баня в спа стил? Възможно е дори във вашия дом

3 март 2024
Баня в спа стил? Възможно е дори във вашия дом

Думата СПА идва от латински и означава Sanus Per Aquam, т.е. здраве чрез вода. Този термин означава използването на предимствата на водата като козметични вани, масажи, хидромасажи, шотландски душове, сауни, басейни и много други атракции за тялото. Посещението в спа центъра е не само невероятна релаксация за нашето тяло, но и редица процедури, които релаксират, подмладяват и имат благоприятен ефект върху кожата ни. Но за да се почувстваме толкова специални, винаги ли трябва да посещаваме такова място? Не би ли било хубаво, ако имаме такъв малък спа център в собствения си дом?

 

Баня в спа стил – откъде да започнем?

Всеки от нас е различен и затова нещо различно ни отпуска. За някои водните струи ще бъдат релаксиращи, за други топла вана с етерични масла. Когато искаме да подредим банята си в спа център, нека помислим за собствените си предпочитания. Това значително ще улесни избора на подходящо оборудване. Ако не знаем как да добавим аксесоари към банята си, нека отидем в някой от професионалните спа центрове и да видим какво ги кара да имат такава уникална атмосфера. В допълнение към принципа на работа, подредбата също е важна. Цветът на плочките, килимът, формата на мивката – всичко това превръща банята в оазис на релакс и домашен спа център.

Оформление на банята

Струва си да го направите правилно. Ако разполагаме с голяма баня, можем да я „разделим“ на два сектора, единият от които да служи за релаксираща вана, другият да се използва за други задачи. Няма нужда да изграждате стени или паравани. Можете да използвате наскоро върнатите в полза или можете да разделите тези две зони чрез местоположението на елементите на оборудването. Добре планираната стая е гаранция за хармония в нашия частен уелнес и релаксиращ офис.
 
Малката баня ще бъде по-трудна, дори само защото ще бъде трудно да се разделят гореспоменатите зони. Струва си обаче внимателно да обмислите как да поставите отделни части от оборудването, така че да създават едно цяло и да създават ефекта на личен, макар и малък спа център. В подобна мини баня е добре да помислите за подходящия брой шкафове, за да поберете възможно най-много, но и да не прекалявате с мебелите.
 

Оборудване

Нека започнем с това, че всеки елемент от оборудването на нашата баня в спа стил трябва да бъде внимателно обмислен. Тук нямам място за комбиниране на различни стилове или цветове. Затова банята трябва да бъде завършена в един, приглушен цвят, а обковът и керамиката трябва да бъдат подбрани много внимателно, за предпочитане от един и същи производител. Така ще избегнем разликите в цветовете и формите. Когато избирате продукти, не забравяйте, че в момента, в който прекрачим прага на спа центъра, сетивата ни се изключват в очакване на релакс. Следователно банята трябва да изпълнява подобна функция. Прекалено наситените цветове или недобре подбраните форми могат да нарушат това състояние. Когато избирате оборудване, помислете за хидромасажна вана или душ с различни опции за пръскане.
 
Ваната по възможност може да е свободностояща. Само външният му вид ще ни накара да се почувстваме сякаш влизаме в истински офис.
 
Оборудването на банята включва и осветление. Нека освен основната светлина и огледалото, които със сигурност ще бъдат интензивни, в банята ни да има и стенни лампи или халогенни лампи. Те ще се погрижат да създадат подходящата атмосфера в нашия личен СПА център. Включването на малко количество светлина, благодарение на това решение, ще направи уникалните моменти още по-специални, например по време на гореща вана с етерични масла.
 

Аксесоари

В този случай също трябва да следвате принципа "минимализъм на първо място". СПА центърът е салон, където всичко има своето добре обмислено място, ред и хармония. Цветната козметика, поставена навсякъде, със сигурност няма да създаде тази атмосфера. Така че нека се уверим, че са скрити. Ако обаче се налага да бъдат поставени навън поради липса на място, нека опаковката им да бъде максимално близка по цвят една до друга и по възможност до целия декор на банята ни.
 
Приятен акцент, който ще даде на банята името на СПА център, ще бъде и меко килимче в пастелен цвят. Нека го поставим до ваната или мивката. Освен това меки кърпи, например в бежово, бяло или екрю, красиво подредени или навити на руло и поставени на едно място, също ще създадат желания ефект. Струва си да помислим и за цвете, поне такова, което да разчупи блясъка на домашния ни СПА център и в същото време да му внесе естествена свежест.
 
Всъщност декорирането на баня в спа стил не изисква много умения. Просто се вдъхновете от готовите предложения, вижте как изглежда един истински спа център и готово – имаме го! Малки аксесоари, цветя, правилно подреждане на хавлиите – и банята ни придобива съвсем друго измерение.
 
Ако искаме да превърнем една „стара“ баня в домашен СПА център, струва си да помислим за пребоядисване на плочките с боя, предназначена за тази цел, подмяна на арматурата и гореизброените аксесоари. Вместо завеси си струва да помислите за щори, например щори ден-нощ или да оставите прозореца „празен“ (стига да не нарушава уединението ни в банята).
 
Ароматизираните свещи ще работят чудесно както в нова, така и в реновирана баня. Можете да ги купите във всеки супермаркет. Можем да избираме от различни цветове восък и различни аромати. Те ще се слеят идеално с останалото обзавеждане и ще допълнят настроението.
 
Във всеки случай обаче, независимо дали подреждате нова баня или ремонтирате стара, не забравяйте, че СПА центърът означава добре обмислена хармония, пастелни цветове, ред и подходящо атмосферно осветление, както и внимателно подбрани аксесоари.
 
Когато се погрижим за всичко това, нека опитаме малко атмосферна музика, да запалим свещите и да вземем чаша хубаво вино със себе си. Нека уведомим семейството си, че банята е наша за следващите два часа. По този начин ще си осигурим необезпокоявано спокойствие и пълна наслада от релакса.