Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

5 принципа за определяне на кухненски дизайн !

22 април 2021
5 принципа за определяне на кухненски дизайн !

КАК ДА СЪЗДАДЕМ ИДЕАЛНИЯ ДИЗАЙН НА КУХНЯТА?

 
Много хора използват услугите на компании за интериорен дизайн и това е чудесно решение, ако нямате време да планирате сами кухнята си или ако изобщо не се интересувате от тази тема. Ако обаче сте готови да подредите неразработени пространства в ума си и искате да пренесете виденията си в празна стая, тогава нищо не пречи! Проектирането на кухня е страхотно забавление, дори може да се превърне в нова страст. От къде да започна?
 

ПРИНЦИП 1 - НАЧАЛЕН ПЛАН

 
Имате ли вече празен лист хартия и химикалка със себе си? В самото начало на планирането нищо няма да ви помогне повече от ясно дефинирани, писмени цели. Много зависи от това къде се намирате в момента. Планирате ли къща с архитект, купувате апартамент по стандарт за разработчици или може би искате да обновите настоящата си кухня?
 
Всичко от нулата - вашата задача е да определите местоположението на кухнята в плана на къщата? Струва си да подходим към тази тема много практично. Най-удобно ще е, когато тази стая е близо до входната врата, за да можете бързо да приберете покупките си. В идеалния случай кухнята трябва да е от северната, северозападната или североизточната страна, тъй като след това слънцето няма да загрее стаята твърде много, което вече е достатъчно топло при готвене. Когато мечтаете да пиете кафе под лъчите на изгряващото слънце, не забравяйте да поставите прозорец от източната страна. Размерът на кухнята също трябва да се има предвид. Изборът на правилните размери зависи от много фактори. Ще бъде ли отворена кухня или предпочитате затворена кухня? Къде ще яде семейството ви? Едно от най-популярните решения в най-новите дизайни на къщи и апартаменти е кухнята, съчетана с хола и трапезарията. Това решение работи чудесно, когато не можете да си позволите голяма къща. Възможно е обаче затворената кухня да бъде по-добро решение за всички любители на готвенето и за любителите на творческото разстройство. По всяко време можете да затворите вратата на все още непочистената кухня и да се насладите на необезпокоявана релаксация в напълно чист хол. Помислете и за поставянето на масата, можете да изберете голяма, малка или изобщо да няма кухненска маса. Всичко зависи от това колко голямо е семейството ви и дали планирате да изградите отделна трапезария. Малка кухня с малка маса със сигурност може да изглежда красива, но за голямо семейство това ще бъде просто неудобно. Когато решавате масата в кухнята, погрижете се за подходящия й размер, който гарантира свобода на движение по време на готвене!
 
След като стените са нагоре - но няма нищо друго, можете да се усмихнете! Започвате приключението си с празен лист, от вас зависи как ще изглежда вашият кухненски дизайн. Изберете любимия си интериорен архитектурен стил, не забравяйте да разберете какво е работещ триъгълник и да планирате бюджета си. Можете да прочетете за тези точки по-долу!
 
Време за промени - Ако планирате да обновите кухнята си, не забравяйте да запишете причините за това. Какво липсва в настоящата ви кухня? За какво мечтаете, от какво имате нужда? Подреждането на мебелите удобно ли е? Имате ли достатъчно място за готвене и съхранение? Обновяването на вашата кухня може да бъде по-лесно, отколкото да я планирате от нулата, ако мислите за вашите нужди и изисквания спрямо вашата стара кухня. Помислете също дали искате да замените всичко или може би просто да освежите външния вид на стаята и да промените само няколко елемента.
 

ПРИНЦИП 2 - СТИЛ НА МЕЧТА

 
Как изглежда идеалната кухня според вас? Повечето хора имат своите любими интериорни архитектурни стилове и какво
най-много ви харесва? Има много възможности и мечтаният ефект може лесно да бъде постигнат, ако знаем какво искаме. Добре е да блогвате за вдъхновяващи снимки на кухни в интернет и да записвате най-интересните за вас. Обърнете внимание на цветовите комбинации, красивите стени,  шкафа и съответстващият цвят на пода могат да създадат необикновена.
 

ПРИНЦИП 3 - РАБОТЕН ТРИЪГЪЛНИК

 
Какво е работещ триъгълник? Според много интериорни дизайнери, това е едно от златните, магически правила на дизайна на кухнята. Състои се в създаване на удобно и практично оформление на трите най-важни места в кухнята. Първият ъгъл на нашия триъгълник е хладилникът, вторият е мивката, а третият е плота. Реконструкцията на оформлението на работния триъгълник е да намали броя на стъпките, през които трябва да преминем по време на готвене, което прави работата по-малко уморителна и улеснява приготвянето на ястията в кухнята. Пропуските между отделните елементи зависят разбира се от размера на стаята, но самото използване на това правило е наистина полезно.
 

ПРИНЦИП 4 - ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

 
Изключително важна част от дизайна на кухнята е създаването на нейната визуализация. Можете, разбира се, да направите това на лист хартия, но за повечето хора ще бъде по-удобно да използват безплатни или платени програми за интериорен дизайн. Благодарение на визуализацията ще ви бъде по-лесно да подредите мебелите на практика, като използвате принципа на работния триъгълник и да определите техните размери. По този начин ще ви бъде по-лесно да приложите няколко универсални правила, които се изискват във всяка кухня. Когато настройвате оборудването си, уверете се, че хладилникът и печката не са нито до прозореца, нито един до друг. Това е от практически съображения, хладилникът не трябва да се загрява поради слънчевите лъчи или топлината, генерирана от печката, а вятърът, който навлиза в кухнята през отворения прозорец, може да издуха пламъка под тенджерата. Правейки визуализация, също така ще ви бъде по-лесно да обърнете внимание на въпроса за осветлението в дизайна на вашата кухня.
 

ПРИНЦИП 5 - ОПРЕДЕЛЯНЕ НА БЮДЖЕТА

 
Очевидно парите не растат на дървета, така че друго много важно правило е да се определи бюджет. Перфектната кухня е тази, която можем да си позволим да изпълним! Изборът на подходящите материали със значително различни цени определено ще помогне.
 
Късмет!