Социални Мрежи
Каталог

5 принципа при дизайна на кухнята !

12 април 2023
5 принципа при дизайна на кухнята !

Ще изграждате сами кухня в нова къща или апартамент? А може би скоро ви предстои основен ремонт? Проектирането на мечтано пространство не е лесна задача и всеки, който поне веднъж се е опитал да се изправи пред това предизвикателство, е разбрал. Има обаче универсални съвети, които със сигурност ще ви помогнат да планирате добре сърцето на дома си. Събрахме пет принципа на специалисти в проектирането на кухня, която е практична, удобна и красива едновременно. Надяваме се, че ще се насладите на това изживяване и вашата нова кухня ще ви радва дълги години.

 

КАК ДА СЪЗДАДЕТЕ ПЕРФЕКТНИЯ ДИЗАЙН НА КУХНЯ?

Много хора използват услугите на фирми за интериорен дизайн и това е чудесно решение, ако нямате време да планирате кухнята сами или когато тази тема изобщо не ви интересува. Ако обаче в ума си желаете да подредите незастроени пространства и искате да пренесете вижданията си в празна стая, нищо не пречи! Проектирането на кухня е страхотно забавление, дори може да се превърне в нова страст. Откъде трябва да започнете?

 

ПРИНЦИП 1 – ПЪРВОНАЧАЛЕН ПЛАН

Имате ли вече чист лист и химикал със себе си? В самото начало на планирането нищо няма да ви помогне повече от ясно дефинирани, написани цели. Много зависи от това къде се намирате в момента. Уреждате плана на къщата с архитект, купувате апартамент в стандарта на предприемача или може би искате да ремонтирате сегашната си кухня?
 
Всичко от нулата - Вашата задача е да определите местоположението на кухнята на плана на къщата? Струва си да подходим към тази тема много практично. Най-удобно ще бъде, когато тази стая е близо до входната врата, за да можете бързо да оставите покупките си. В идеалния случай кухнята трябва да бъде разположена на север, северозапад или североизток, защото тогава слънцето няма да нагрява прекалено много стаята, която вече е достатъчно топла, когато готвим. Когато мечтаете да пиете кафе под лъчите на изгряващото слънце, не забравяйте да поставите прозореца на източната страна. Трябва да се вземе предвид и размерът на кухнята. Изборът на правилните размери зависи от много фактори. Дали ще бъде отворена кухня или предпочитате затворена кухня? Къде ще се храни семейството ви? Едно от най-популярните решения в най-новите проекти на къщи и апартаменти е кухня, комбинирана с хол и трапезария. Това решение работи чудесно, когато не можете да си позволите голяма площ от къщата. Въпреки това може да се случи, че затворената кухня ще бъде по-добро решение за всички любители на готвенето и за любителите на творческия безпорядък. По всяко време можете да затворите вратата към все още непочистената кухня и да се насладите на необезпокоявана почивка в напълно чиста всекидневна. Помислете и за разположението на масата, можете да изберете да имате голяма, малка или изобщо да няма маса в кухнята. Всичко зависи от това колко голямо е семейството ви и дали планирате да построите отделна трапезария. Малка кухня с малка маса със сигурност може да изглежда красива, но за голямо семейство ще бъде просто неудобно. Когато избирате маса в кухнята, уверете се, че е с правилния размер, за да осигурите свобода на движение по време на готвене!
 
Когато стените са вдигнати - но няма нищо друго, можете да се усмихнете! Започвате приключението си от чист лист, от вас зависи как ще изглежда дизайнът на кухнята. Изберете любимия си интериорен архитектурен стил, не забравяйте да разберете какъв е работният триъгълник и планирайте бюджета си. Прочетете за тези точки по-долу!
 
Време е за промяна – Ако планирате ремонт на кухнята, не забравяйте да запишете причините за това. Какво липсва в настоящата ви кухня? За какво мечтаете, от какво имате нужда? Удобна ли е подредбата на мебелите? Имате ли достатъчно място за готвене и съхранение? Ремонтирането на вашата кухня може да бъде по-лесно, отколкото да я планирате от нулата, ако вземете предвид вашите нужди и изисквания спрямо старата ви кухня. Също така помислете дали искате да смените всичко или може би просто да освежите вида на стаята и да промените само няколко елемента.
 

ПРИНЦИП 2 – СТИЛ МЕЧТА

Как изглежда идеалната кухня за вас? Повечето хора имат своите любими интериорни архитектурни стилове, но кой ви харесва най-много? Възможностите са много, а желаният ефект се постига лесно, ако знаем какво искаме. Добра идея е да разглеждате онлайн блогове за вдъхновяващи снимки на кухни и да запазвате тези, които ви интересуват най-много. Обърнете внимание на цветовите комбинации, красивите стени, фасадите на шкафовете и съвпадащият цвят на пода могат да създадат необичайна атмосфера. Съвременните кухни са доминирани от модерен, минималистичен стил и скандинавска практичност. Някои избират лъскав блясък или дървен английски или провансалски стил. В онлайн магазините със сигурност ще намерите елементи, които отговарят на вашето виждане за кухнята. Добър пример за това са кухненските мивки, които могат да бъдат закупени във всякакъв стил и цвят! Не е необходимо мивката да е несъответстващ елемент, който да разруши аранжировката на цялото пространство. Това се потвърждава от мивките предлагани на www.granitnimivki.bg , които радват клиентите не само с отлично качество, но и с дизайн и разнообразие от предлагани продукти. Нито една част от вашата мечтана кухня не трябва да е грозна или скучна, дори мивката. Какъв дизайн на кухнята ще създадете зависи само от вас!
 

ПРИНЦИП 3 – РАБОТЕН ТРИЪГЪЛНИК

Какво е работен триъгълник? Според много интериорни дизайнери това е едно от златните, магически правила на кухненския дизайн. Състои се в създаването на удобно и практично разположение на трите най-важни места в кухнята. Първият връх на нашия триъгълник е хладилникът, вторият е мивката, а третият е плотът. Пресъздаването на оформлението на работния триъгълник е предназначено да намали броя на стъпките, през които трябва да преминем, докато готвим, и това прави работата по-малко уморителна и улеснява приготвянето на ястия в кухнята. Разбира се, разстоянието между отделните елементи зависи от размера на стаята, но само използването на този принцип е наистина полезно.
 

ПРИНЦИП 4 – ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

Изключително важна част от дизайна на кухнята е нейната визуализация. Разбира се, можете да го направите на лист хартия, но за повечето хора ще е по-удобно да използват безплатни или платени програми за интериорен дизайн. Благодарение на визуализацията ще ви бъде по-лесно да подредите на практика мебелите на принципа на работния триъгълник и да определите размерите им. По този начин ще ви бъде по-лесно да приложите някои универсални правила, които се изискват във всяка кухня. Когато подреждате оборудването, уверете се, че хладилникът и готварската печка не са нито до прозореца, нито един до друг. Това е от практически съображения, хладилникът не трябва да се нагрява от слънчевите лъчи или топлината, генерирана от печката, а вятърът, който влиза в кухнята през отворения прозорец, може да издуха пламъка под тенджерата. С направата на визуализация ще ви бъде по-лесно и да обърнете внимание на проблема с осветлението в дизайна на вашата кухня.
 

ПРИНЦИП 5 – ОПРЕДЕЛЯНЕ НА БЮДЖЕТ

Казват, че парите не растат по дърветата, затова друго изключително важно правило е да си определите бюджет. Перфектната кухня е тази, която можем да си позволим! Със сигурност ще помогне да изберете правилните материали, чиито цени варират значително. Също така си струва да дадете приоритет на определени устройства. Може би е по-добре да изберете по-качествена гранитогресна мивка, която да издържи на времето, а микровълнова фурна или машина за еспресо да закупите едва по-късно? Лесно е да надстроите кухнята си, като закупите най-новите уреди, но определено не е необходимо да ги купувате всичките едновременно. Въпреки това си струва да се погрижите за няколко допълнителни електрически контакта, за да можете по-късно да свържете нови устройства и да не разваляте външния вид на кухнята с грозни, често опасни удължители. Създаването и спазването на бюджет не е лесна задача, но ако успеете да го реализирате, определено ще останете доволни. Късмет!